A citromfűlevél (Cymbopogon citratus), más néven lemongrass, egy aromás zöldfűszer, amelyet elsősorban az ázsiai és trópusi konyhákban alkalmaznak. Friss, citromra emlékeztető illata és enyhén fűszeres íze teszi különlegessé. A növény hosszú, keskeny leveleit használjuk fel, amelyek főzés során intenzív, friss aromát adnak az ételeknek.
A citromfűlevél felhasználása sokrétű: gyakori összetevője thai leveseknek (pl. Tom Yum), curry-knek, mártásoknak, de teaként is kedvelt nyugtató és emésztést segítő hatása miatt. Mind friss, mind szárított formában használható, de a friss levelek aromája erőteljesebb és élénkebb.
A citromfűlevelet általában aprítva vagy egészben adják az ételhez, majd a főzés végén eltávolítják – így csak az illóolajait és aromáját adja át, nem lesz rágós vagy zavaró az állaga. Teaként fogyasztva nemcsak frissítő, de támogathatja az immunrendszert és a bélrendszer egészségét is.
Fontos, hogy ne tévesszük össze a citromfűvet (Melissa officinalis) a citromfűlevéllel – előbbi egy gyógynövény a mentafélék családjából, míg a citromfűlevél (lemongrass) a perjefélék közé tartozik, és inkább kulináris célokra használják.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.