Friss citromfűlevelek és aprított levél egy tálban konyhai felületen

Citromfűlevél – Frissítő aroma és gyógyító hatás egyetlen fűszerben

Friss citromfűlevelek és aprított levél egy tálban konyhai felületen

A citromfűlevél (Cymbopogon citratus), más néven lemongrass, egy aromás zöldfűszer, amelyet elsősorban az ázsiai és trópusi konyhákban alkalmaznak. Friss, citromra emlékeztető illata és enyhén fűszeres íze teszi különlegessé. A növény hosszú, keskeny leveleit használjuk fel, amelyek főzés során intenzív, friss aromát adnak az ételeknek.

A citromfűlevél felhasználása sokrétű: gyakori összetevője thai leveseknek (pl. Tom Yum), curry-knek, mártásoknak, de teaként is kedvelt nyugtató és emésztést segítő hatása miatt. Mind friss, mind szárított formában használható, de a friss levelek aromája erőteljesebb és élénkebb.

A citromfűlevél főbb előnyei

  • Természetes nyugtató – csökkenti a stresszt és szorongást
  • Emésztést serkentő – enyhíti a puffadást, görcsöket
  • Antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságú
  • Friss, citrusos aroma – üdítő hatás italokban és ételekben is

Felhasználási javaslatok

  • Thai és vietnámi levesek, curry-k ízesítéséhez
  • Citromfű tea készítéséhez – forrázva vagy főzve
  • Pácolt húsokhoz, halakhoz, grillezett zöldségekhez
  • Gyümölcsös desszertek, dzsemek aromásításához

A citromfűlevelet általában aprítva vagy egészben adják az ételhez, majd a főzés végén eltávolítják – így csak az illóolajait és aromáját adja át, nem lesz rágós vagy zavaró az állaga. Teaként fogyasztva nemcsak frissítő, de támogathatja az immunrendszert és a bélrendszer egészségét is.

Fontos, hogy ne tévesszük össze a citromfűvet (Melissa officinalis) a citromfűlevéllel – előbbi egy gyógynövény a mentafélék családjából, míg a citromfűlevél (lemongrass) a perjefélék közé tartozik, és inkább kulináris célokra használják.

Tápérték 100 g friss citromfűlevélben:
Kalória: 99 kcal
Fehérje: 1.8 g
Zsír: 0.5 g
– ebből telített zsírsav: 0.1 g
Szénhidrát: 25.3 g
Cukor: 0.2 g
Rost: 0.9 g
Nátrium: 6 mg
Kálium: 723 mg
Kalcium: 65 mg
Magnézium: 60 mg
Vas: 8.2 mg
C-vitamin: 2.6 mg
A-vitamin: 6 µg
Folsav: 75 µg
B1-vitamin: 0.06 mg
B2-vitamin: 0.14 mg
B6-vitamin: 0.08 mg
D-vitamin: 0 IU