A dióízű galambgomba (Russula vesca) az egyik legízletesebb ehető galambgomba faj, amely nevét a kellemes, dióra emlékeztető ízéről kapta. Megbízhatóan felismerhető, hiszen kalapja vörösesbarna, matt felszínű, húsa fehér, töréskor nem változik, és sosem csípős.
Ez a gombafaj főként nyár közepétől kora őszig található meg lombos erdőkben. A dióízű galambgomba különösen népszerű a gombagyűjtők körében, mivel finom, roppanós állaga és enyhe íze sokféle ételben jól érvényesül.
A dióízű galambgomba kiváló alapanyag sokféle ételhez. Felhasználása során érdemes kiemelni saját aromáját:
Tisztítása során a tönk végét vágjuk le, a kalapot nedves ruhával töröljük át. Ne áztassuk, mert gyorsan megszívja magát vízzel.
A dióízű galambgomba alacsony kalóriatartalommal rendelkezik, viszont fehérjében, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag:
Könnyen emészthető, jól tolerált faj, amely mérsékelt fogyasztás mellett biztonságos. Kezdő gombagyűjtők számára is ajánlott faj, de mindig szakellenőrzött példányt használjunk.
Frissen gyűjtve 1–2 napig hűtőben eltartható, de lehetőleg aznap használjuk fel. Fagyasztható sütve vagy párolva, és akár sós lében eltéve is tárolható.
A dióízű galambgomba ideális választás ínyenceknek, akik természetes, dióra emlékeztető aromával szeretnék gazdagítani az ételeiket.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.