Durumtészta rusztikus kerámia tálban fa felületen elrendezve

Durumtészta: A mediterrán konyha arany színű, rostban gazdag alapanyaga

Durumtészta rusztikus kerámia tálban fa felületen elrendezve

A durumtészta a durum búzából készült prémium minőségű száraztészta, amelyet az olasz konyha tette világszerte ismertté. A durumliszt különlegessége, hogy magas fehérjetartalmú és kemény szerkezetű, így a belőle készült tészta nem fő szét, hanem al dente állagát őrzi meg.

Színe jellegzetesen aranysárga, állaga enyhén szemcsés, textúrája pedig kiválóan tapad a szószokra. A durumtészta kiváló alternatíva a hagyományos búzalisztes tésztákhoz képest, mivel telítettebb, ízgazdagabb és lassabb felszívódású szénhidrátokat tartalmaz.

Miért érdemes durumtésztát választani?

  • Magasabb fehérjetartalom – hosszabb telítettséget ad
  • Jobb állag főzés után – nem ragad, nem mállik
  • Magasabb rosttartalom – támogatja az emésztést
  • Alacsonyabb glikémiás index – lassabban emeli a vércukorszintet
  • Ideális sportolók, diétázók és tudatos táplálkozók számára

Felhasználási lehetőségek

  • Pasta ételekhez – penne, fusilli, spagetti formában
  • Lépényekhez, rakott tésztákhoz
  • Hideg tésztasalátákhoz
  • Vegetáriánus vagy húsos mártásokhoz
  • Sült, gratinált tésztafélékhez

Főzési tipp: mindig bő sós vízben főzd, és ne főzd túl – így megőrzi rugalmas szerkezetét és ízét.

Egészségügyi szempontból

A durumtészta fogyasztása segíthet:

  • Hosszabb jóllakottságérzet fenntartásában
  • Stabil vércukorszint biztosításában
  • Fogyókúrás étrendek támogatásában
  • Izomtömeg megtartásában (fehérjetartalma révén)

A durumtészta nemcsak ízletes, de funkcionálisan is előnyös választás mindennapi étkezéseidhez.

Tápérték 100 g száraz durumtésztában:
Kalória: 360 kcal
Fehérje: 13.0 g
Zsír: 1.5 g
– Telítetlen zsírsavak: 0.7 g
Szénhidrát: 72.5 g
– Cukor: 2.0 g
Rost: 3.7 g
Kálium: 210 mg
Magnézium: 47 mg
Foszfor: 135 mg
Vas: 1.3 mg
Cink: 1.1 mg
B1-vitamin: 0.36 mg
B6-vitamin: 0.16 mg
Folsav: 20 µg
D-vitamin: 0 IU
A-vitamin: 0 IU