Friss édesburgonya levelek nyersen, szedve, tálban vagy kupacban rendezve

Édesburgonya levél – A trópusok tápláló zöldje, amit alig ismerünk

Friss édesburgonya levelek nyersen, szedve, tálban vagy kupacban rendezve

Az édesburgonya levél (latinul: Ipomoea batatas) a növény ehető, zöld lombozata, amely a trópusi és szubtrópusi konyhák egyik tápláló, de kevéssé ismert alapanyaga. Bár a gumó a legismertebb része az édesburgonyának, a levél is rendkívül gazdag tápanyagokban, vasban, kalciumban, A- és C-vitaminban, valamint rostban.

A nyers édesburgonya levelek enyhén szív vagy karéjos alakúak, sötétzöld színűek, frissen szedve kissé fényes felületűek. Ázsiában, Afrikában és Óceániában a leveleket gyakran spenótszerűen főzik vagy párolják, de használják levesekben, pürékben, wokos ételekben is.

Az édesburgonya levél előnyei

  • Magas antioxidáns-tartalom: Flavonoidokat, polifenolokat és béta-karotint is tartalmaz.
  • Immunerősítő: C-vitamin és A-vitamin tartalma támogatja a védekezőrendszert.
  • Könnyen emészthető rost: Segíti az emésztést, javítja a bélműködést.
  • Alacsony kalóriatartalom: Ideális diétás étrendekhez, zöld turmixokhoz is.

A friss édesburgonya levél íze enyhén földes, kissé kesernyés, különösen nyersen, de a főzés során lágyul és harmonikussá válik. Fontos, hogy hőkezelés nélkül ne fogyasszuk nagy mennyiségben, mivel nyersen enyhe oxálsav tartalommal rendelkezik, amely érzékenyeknél emésztési zavarokat okozhat.

Felhasználása a konyhában

Az édesburgonya levél előkészítése egyszerű: mosás, felaprítás, majd főzés vagy párolás. Gyakran kombinálják fokhagymával, kókusztejjel vagy csilivel, és egytálételek, mártások, vagy köretként is fogyasztják. Ázsiai konyhákban gyakori wokban történő pirítása, míg Afrikában sűrű, zöld főzelék készül belőle.

Tárolás és előkészítés

A friss leveleket rövid ideig lehet tárolni – hűtve, légmentesen zárva 1–2 napig tarthatók el. Legjobb azonnal felhasználni, hogy megőrizzék vitamin- és nedvességtartalmukat. Szárítva teakeverékek alapanyaga is lehet.

Az édesburgonya levél nem csupán kiegészítő, hanem önálló, teljes értékű zöldségként is megállja a helyét – különösen ott, ahol szezonális vagy friss zöldlevelesekre van szükség.

Tápérték 100 g friss édesburgonya levélben:
Kalória: 35 kcal
Fehérje: 2.5 g
Zsír: 0.3 g
Szénhidrát: 6.1 g
Cukor: 0.9 g
Rost: 3.1 g
Kálium: 456 mg
Kalcium: 125 mg
Magnézium: 39 mg
Vas: 3.6 mg
Cink: 0.4 mg
C-vitamin: 11.0 mg
B1-vitamin: 0.07 mg
B2-vitamin: 0.13 mg
B6-vitamin: 0.23 mg
Folsav: 48 µg
A-vitamin: 6700 IU
D-vitamin: 0 IU