Az édesburgonya levél (latinul: Ipomoea batatas) a növény ehető, zöld lombozata, amely a trópusi és szubtrópusi konyhák egyik tápláló, de kevéssé ismert alapanyaga. Bár a gumó a legismertebb része az édesburgonyának, a levél is rendkívül gazdag tápanyagokban, vasban, kalciumban, A- és C-vitaminban, valamint rostban.
A nyers édesburgonya levelek enyhén szív vagy karéjos alakúak, sötétzöld színűek, frissen szedve kissé fényes felületűek. Ázsiában, Afrikában és Óceániában a leveleket gyakran spenótszerűen főzik vagy párolják, de használják levesekben, pürékben, wokos ételekben is.
A friss édesburgonya levél íze enyhén földes, kissé kesernyés, különösen nyersen, de a főzés során lágyul és harmonikussá válik. Fontos, hogy hőkezelés nélkül ne fogyasszuk nagy mennyiségben, mivel nyersen enyhe oxálsav tartalommal rendelkezik, amely érzékenyeknél emésztési zavarokat okozhat.
Az édesburgonya levél előkészítése egyszerű: mosás, felaprítás, majd főzés vagy párolás. Gyakran kombinálják fokhagymával, kókusztejjel vagy csilivel, és egytálételek, mártások, vagy köretként is fogyasztják. Ázsiai konyhákban gyakori wokban történő pirítása, míg Afrikában sűrű, zöld főzelék készül belőle.
A friss leveleket rövid ideig lehet tárolni – hűtve, légmentesen zárva 1–2 napig tarthatók el. Legjobb azonnal felhasználni, hogy megőrizzék vitamin- és nedvességtartalmukat. Szárítva teakeverékek alapanyaga is lehet.
Az édesburgonya levél nem csupán kiegészítő, hanem önálló, teljes értékű zöldségként is megállja a helyét – különösen ott, ahol szezonális vagy friss zöldlevelesekre van szükség.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.