Az élelmiszeripari méhviasz egy természetes eredetű, sokoldalú anyag, amelyet a méhek hoznak létre, és elsősorban a méhsejtek építésére használnak. Az emberi felhasználás során a méhviasz elsősorban bevonóanyagként, tartósítószerként és textúraformálóként kerül alkalmazásra különböző élelmiszerekben és gasztronómiai termékekben.
Az élelmiszeripari célra használt méhviasz alapos tisztításon és szűrésen megy keresztül, így eltávolításra kerülnek belőle a szennyeződések, viaszmaradványok és idegen anyagok. A végeredmény egy világossárga, enyhén édeskés illatú, szilárd vagy reszelt formában elérhető anyag, amely kiválóan használható természetes, ehető bevonatként.
Az élelmiszeripari méhviasz biztonságosan fogyasztható anyag, amelyet számos országban az E901 adalékanyagként engedélyeztek. Bár nem tartalmaz jelentős tápértéket, a szervezet jól tolerálja, emészthetetlen rostként halad végig az emésztőrendszeren. Nem allergén, nem toxikus, vegán étrendbe nem illeszthető, mivel állati eredetű.
A méhviaszt száraz, hűvös helyen tárolva sokáig eltarthatjuk. Megolvasztva könnyen formázható, hűlés után pedig újra megszilárdul. Alkalmazásakor ügyeljünk a megfelelő hőmérsékletre (kb. 62–65 °C az olvadáspontja), hogy megőrizzük természetes tulajdonságait.
Az élelmiszeripari méhviasz tehát nem csupán egy melléktermék, hanem egy aktív alapanyag, amely tartósít, védelmet nyújt, és esztétikai szerepet is betölt a modern gasztronómiában.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.