A freekeh, vagyis pirított zöld búza egy ősi, közel-keleti eredetű gabona, amelyet a búza még éretlen állapotában takarítanak be, majd megszárítanak, pörkölnek és megőrlik. Ez az eljárás különleges, enyhén füstös ízt kölcsönöz a gabonának, miközben megőrzi értékes tápanyagtartalmát.
A freekeh teljes értékű gabonaféle, amely kiemelkedően magas rosttartalommal rendelkezik. Emellett jelentős mennyiségű fehérjét, vasat, magnéziumot és cinket is tartalmaz. Az alacsony glikémiás indexe miatt ideális választás cukorbetegek és fogyókúrázók számára is.
A freekeh könnyen elkészíthető, és remek alternatívája lehet a rizsnek, kuszkusznak vagy bulgurnak. Köretként, salátákhoz, töltelékekhez is kiváló, de akár levesekbe, rakott ételekbe is belefőzhető. Létezik durva és finomra tört változata is – előbbi főételhez, utóbbi sűrítéshez alkalmas.
A freekeh már több mint 2000 éve ismert és használt gabonaféle, különösen a Közel-Kelet régióiban. A mai egészségtudatos táplálkozás újra felfedezte, mivel ősi eljárással készül, természetes és tápanyagdús. A modern változatai sokszor organikus gazdálkodásból származnak, így fenntartható étrendekbe is jól illeszkedik.
A freekeh gabona tehát ideális választás azok számára, akik tápláló, változatos és hagyományokon alapuló alapanyagot keresnek. Ízletes, egészséges és sokoldalúan felhasználható – igazi szupergabonának számít.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.