A galangagyökér (Alpinia galanga), közismert nevén thai gyömbér, egy különleges, aromás gyökérfűszer, amely elsősorban a délkelet-ázsiai konyhákban – például a thai, indonéz és maláj gasztronómiában – játszik kulcsszerepet. A galangagyökér külsőre hasonlít a gyömbérre, de keményebb textúrájú, íze pedig markánsabb, enyhén csípős, citrusos és fenyőre emlékeztető aromával.
A galangagyökér felhasználása széleskörű: levesekhez (pl. Tom Kha), curry-khez, mártásokhoz, páclevekhez vagy gyógyteákhoz is gyakran alkalmazzák. Friss és szárított formában is elérhető, de az intenzív illóolajtartalma miatt a friss változatot részesítik előnyben a legtöbb ázsiai receptben.
A galangagyökeret általában szeletelve vagy zúzva használják, majd a főzés után eltávolítják az ételből, mivel állaga rágós. Szárított formában porrá őrölve fűszerkeverékekbe is keverhető.
A galangagyökér hűtőben tárolva akár 2–3 hétig is friss maradhat, míg fagyasztva hónapokig megőrzi aromáját. Szárított gyökeret is vásárolhatunk, bár az aromája enyhébb lesz a frisshez képest.
A galanga nem csupán egy különleges fűszer, hanem évezredek óta használt természetes gyógynövény is a keleti orvoslásban – így egyszerre szolgálja az ízeket és a jólétet.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.