A guar gumi egy növényi eredetű sűrítő- és állományjavító anyag, amelyet a Cyamopsis tetragonoloba nevű guar növény magjának őrlésével állítanak elő. Finom, világos színű por formájában kapható, és nagy vízmegkötő képessége révén kiválóan alkalmazható az élelmiszeriparban és a gluténmentes sütésben.
A guar gumi víz hatására gélt képez, ezáltal növeli az élelmiszerek viszkozitását, stabilitását és állagát. Már kis mennyiség is elegendő ahhoz, hogy jelentős hatást érjünk el vele – emiatt rendkívül gazdaságos adalék.
Adagolása általában 0,2–0,5% a termék teljes tömegéhez képest. Hideg és meleg folyadékban egyaránt oldódik, nem szükséges hőkezelés a hatás kifejtéséhez.
A guar gumi oldható rost, így segítheti az emésztést, csökkentheti a koleszterinszintet és lassíthatja a szénhidrátok felszívódását, ami kedvező lehet cukorbetegek számára is. Ugyanakkor nagy mennyiségben fogyasztva puffadást vagy hasmenést okozhat, ezért mértékkel alkalmazandó.
A guar gumi port száraz, hűvös helyen kell tárolni, jól záródó edényben. Nedvességtől védve hosszú ideig eltartható anélkül, hogy veszélyeztetné funkcionális hatékonyságát.
A guar gumi tehát egy sokoldalúan alkalmazható, természetes és biztonságos sűrítőanyag, amely a modern, tudatos konyha alapvető összetevője lehet.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.