A halvány rókagomba (Cantharellus pallens) a sárga rókagomba világosabb változata, amely ugyanolyan illatos és húsos állagú, viszont enyhébb színnel és kicsit visszafogottabb ízzel rendelkezik. Ez a gombafajta nagyon jól illik krémes, lágy ízvilágú ételekhez, és szeletelve könnyen felhasználható.
A halvány rókagomba kalapja világos sárgás vagy krémszínű, tölcséres formájú, finom, elágazó lemezekkel. Húsa kemény, rugalmas, és jellemző rá az enyhe, barackra vagy sárgabarackra emlékeztető illat. Szeletelve jól megőrzi formáját, így nem esik szét főzés közben sem.
Ajánlott fűszerek: fokhagyma, petrezselyem, vaj, fehérbors, kakukkfű. Lágy, enyhén gyümölcsös karaktere finoman érvényesül, ha nem fűszerezzük túl.
A halvány rókagomba alacsony kalóriatartalmú, rostban gazdag és kiváló forrása a D-vitaminnak, káliumnak, vasnak és B-vitaminoknak. Rendszeres fogyasztása támogatja a csontozatot, az immunrendszert és az emésztést.
A halvány rókagomba frissen 2–3 napig tárolható hűtőben. Tisztítása szárazon ajánlott kefével, mivel nedvszívó. Szárítható vagy fagyasztható, ezáltal egész évben felhasználható. Szeletelt formában gyorsan főzhető, így ideális gyors receptekhez is.
A halvány rókagomba egy igazán sokoldalú és ízletes erdei alapanyag, amelyet bátran használhatunk a konyhában egészségtudatos, természetes ételekhez.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.