Friss hĂłborsĂł hĂŒvelyek Ă©s bontott szemek rusztikus felĂŒleten

Hóborsó: A roppanós, tavaszi zöldség, amit kår lenne kihagyni

Friss hĂłborsĂł hĂŒvelyek Ă©s bontott szemek rusztikus felĂŒleten

A hĂłborsĂł, mĂĄs nĂ©ven cukorborsĂł vagy snack borsĂł, egy tavaszi zöldsĂ©g, amelyet teljes hĂŒvelyestĂŒl fogyasztanak. A hĂłborsĂł kĂŒlönlegessĂ©ge, hogy roppanĂłs ĂĄllagĂș, enyhĂ©n Ă©deskĂ©s Ă­zƱ, Ă©s szinte minden rĂ©sze ehetƑ, beleĂ©rtve a hĂŒvelyt is, ami rendkĂ­vĂŒl vĂ©kony Ă©s puha.

Ez a zöldborsĂł egy fajtĂĄja, amelyet mĂ©g Ă©retlen ĂĄllapotban szednek le, Ă­gy a magjai aprĂłk maradnak, de a hĂŒvely vastagsĂĄga Ă©s nedvessĂ©gtartalma kivĂĄlĂł gasztronĂłmiai alapanyaggĂĄ teszi.

A hĂłborsĂł felhasznĂĄlĂĄsa a konyhĂĄban

A hĂłborsĂł sokoldalĂșan felhasznĂĄlhatĂł, akĂĄr nyersen, akĂĄr pĂĄrolva vagy wokban pirĂ­tva is kivĂĄlĂł:

  • Ázsiai Ă©telekhez, pĂ©ldĂĄul thai vagy kĂ­nai zöldsĂ©ges tĂ©sztĂĄkba
  • Tavaszi salĂĄtĂĄkhoz, ropogĂłs textĂșrĂĄja miatt
  • Gyors pĂĄrolĂĄs utĂĄn köretkĂ©nt halak vagy szĂĄrnyasok mellĂ©
  • SnackkĂ©nt mĂĄrtogatĂłsok mellĂ©, nyersen tĂĄlalva

Mivel nem igĂ©nyel hosszĂș fƑzĂ©st, gyors Ă©s egĂ©szsĂ©ges vĂĄlasztĂĄs lehet egy rohanĂłs hĂ©tköznapon is. A hĂłborsĂł megƑrzi tĂĄpanyagait enyhe hƑkezelĂ©s mellett is.

EgĂ©szsĂ©gĂŒgyi elƑnyei

A hĂłborsĂł gazdag rostokban, C-vitaminban, valamint vasban Ă©s folsavban. Alacsony kalĂłriatartalmĂș, Ă­gy fogyĂłkĂșrĂĄs Ă©trendekbe is jĂłl beilleszthetƑ.

  • Rosttartalma tĂĄmogatja az emĂ©sztĂ©st
  • C-vitamin tartalma erƑsĂ­ti az immunrendszert
  • Alacsony glikĂ©miĂĄs index, Ă­gy cukorbetegek is fogyaszthatjĂĄk
  • Gazdag antioxidĂĄnsokban, amelyek segĂ­tenek a sejtkĂĄrosodĂĄs elleni vĂ©dekezĂ©sben

Az életmódvåltók, sportolók és vegetåriånusok körében is népszerƱ, mivel természetes fehérje- és vitaminforrås.

TĂĄrolĂĄsi javaslatok

Frissen tartĂĄsa Ă©rdekĂ©ben a hĂłborsĂłt lĂ©gmentesen zĂĄrhatĂł zacskĂłban, a hƱtƑszekrĂ©ny zöldsĂ©ges fiĂłkjĂĄban ajĂĄnlott tĂĄrolni. Fagyasztani is lehet, de blansĂ­rozĂĄs utĂĄn – Ă­gy megƑrizhetƑ a szĂ­ne Ă©s tĂĄpanyagtartalma is.

Tåpérték 100 g hóborsóban:
KalĂłria: 42 kcal
Fehérje: 2.8 g
ZsĂ­r: 0.2 g
Szénhidråt: 7.5 g
Cukor: 4.0 g
Rost: 2.6 g
NĂĄtrium: 4 mg
KĂĄlium: 200 mg
Kalcium: 43 mg
Magnézium: 24 mg
Vas: 1.5 mg
Cink: 0.5 mg
B1-vitamin: 0.09 mg
B2-vitamin: 0.11 mg
B3-vitamin: 0.7 mg
B6-vitamin: 0.16 mg
Folsav: 65 ”g
A-vitamin: 1087 IU
C-vitamin: 60 mg
D-vitamin: 0 IU