Invertcukor szirup üvegben, kanálról csorgatva, világos háttéren

Invertcukor – Folyékony cukoroldat a tökéletes állagért és édességért

Invertcukor szirup üvegben, kanálról csorgatva, világos háttéren

Az invertcukor egy kémiailag lebontott cukoroldat, amely glükóz és fruktóz egyenlő arányú elegyéből áll. Az invertcukrot szacharóz (közönséges cukor) savas vagy enzimes hidrolízisével állítják elő, így jön létre egy fokozott édességű, sűrű, folyékony szirup.

Miért használják az invertcukrot?

Az invertcukor előnye, hogy édesebb, mint a kristálycukor, ugyanakkor nem kristályosodik ki, emiatt kiváló sütéshez, fagylaltokhoz, italokhoz és cukrászati készítményekhez. Ezen kívül nedvességmegkötő tulajdonsága miatt növeli a termékek eltarthatóságát és puha állagot biztosít.

Felhasználási területei

Az invertcukrot az alábbi területeken alkalmazzák:

  • Cukrászat: fondant, máz, krémek, töltelékek
  • Pékipar: kenyérfélék, kalácsok, édes tészták
  • Italok: üdítők, koktélok, sportitalok
  • Fagylaltkészítés: megakadályozza a kristályosodást

Technológiai előnyei

Az invertcukor nagyobb édességérzetet biztosít kisebb mennyiségben is, mint a sima szacharóz. Ezenkívül nedvességmegkötő tulajdonságai révén segít megőrizni az élelmiszerek puhaságát és frissességét, és stabilizálja az állagot hosszú tárolás során is.

Tárolása

Száraz, hűvös helyen, légmentesen zárva tárolva az invertcukor hosszú ideig eltartható. Nem hajlamos kristályosodásra, ezért ideális ipari és otthoni cukrászati felhasználásra is.

A invertcukor tehát nemcsak édesítőszer, hanem állagjavító és tartósító funkcióval is bír – a modern konyhák és az élelmiszeripar egyik nélkülözhetetlen összetevője.

Tápérték 100 g invertcukor szirupban:
Kalória: 310 kcal
Fehérje: 0 g
Zsír: 0 g
Szénhidrát: 77 g
Cukor: 77 g
Rost: 0 g
Nátrium: 3 mg
Kálium: 2 mg
Kalcium: 1 mg
Magnézium: 0 mg
Vas: 0 mg
Cink: 0 mg
B1-vitamin: 0 mg
B2-vitamin: 0 mg
B3-vitamin: 0 mg
B6-vitamin: 0 mg
Folsav: 0 µg
A-vitamin: 0 IU
C-vitamin: 0 mg
D-vitamin: 0 IU