Az invertcukor egy kémiailag lebontott cukoroldat, amely glükóz és fruktóz egyenlő arányú elegyéből áll. Az invertcukrot szacharóz (közönséges cukor) savas vagy enzimes hidrolízisével állítják elő, így jön létre egy fokozott édességű, sűrű, folyékony szirup.
Az invertcukor előnye, hogy édesebb, mint a kristálycukor, ugyanakkor nem kristályosodik ki, emiatt kiváló sütéshez, fagylaltokhoz, italokhoz és cukrászati készítményekhez. Ezen kívül nedvességmegkötő tulajdonsága miatt növeli a termékek eltarthatóságát és puha állagot biztosít.
Az invertcukrot az alábbi területeken alkalmazzák:
Az invertcukor nagyobb édességérzetet biztosít kisebb mennyiségben is, mint a sima szacharóz. Ezenkívül nedvességmegkötő tulajdonságai révén segít megőrizni az élelmiszerek puhaságát és frissességét, és stabilizálja az állagot hosszú tárolás során is.
Száraz, hűvös helyen, légmentesen zárva tárolva az invertcukor hosszú ideig eltartható. Nem hajlamos kristályosodásra, ezért ideális ipari és otthoni cukrászati felhasználásra is.
A invertcukor tehát nemcsak édesítőszer, hanem állagjavító és tartósító funkcióval is bír – a modern konyhák és az élelmiszeripar egyik nélkülözhetetlen összetevője.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.