Az ízletes vargánya (Boletus edulis), más néven királygomba, az egyik legértékesebb és legízletesebb erdei gomba, amit Európa-szerte nagy becsben tartanak. Vastag, húsos termőtestével és diós, telt ízével kiemelkedik a vadon termő gombák közül.
A vargánya gomba húsa fehér, tömör, szeletelés után is jól tartja a formáját, nem esik szét. Kalapja barna, enyhén bársonyos felületű. A vargánya semleges, diós ízvilágával tökéletesen kiegészíti a húsos, krémes vagy tésztás ételeket.
Ajánlott ízesítők: vaj, olívaolaj, fokhagyma, kakukkfű, petrezselyem. A vargánya aromája fűszerekkel kiemelve, de nem elnyomva érvényesül a legjobban.
Az ízletes vargánya alacsony kalóriatartalmú, miközben magas rost- és fehérjetartalommal bír, emellett kiváló forrása a B-vitaminoknak (különösen B2, B3), káliumnak, cinknek és antioxidánsoknak. A gomba könnyen emészthető, és támogatja a sejtvédelmet, az immunrendszer működését, valamint hozzájárul az emésztés szabályozásához.
Frissen tárolva a vargánya hűtőben 2–3 napig tartható el, száraz papírral bélelt dobozban. Szárítva vagy fagyasztva hosszú ideig megőrzi aromáját. Szeletelés után érdemes rögtön felhasználni, vagy rövid ideig blansírozni a tartósság érdekében.
Az ízletes vargánya minden ételt különlegessé tesz – nem véletlenül hívják a gombák királyának.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.