A juhtej az egyik legtápanyagdúsabb tejfajta, amely kiemelkedő fehérje-, zsír- és ásványianyag-tartalommal rendelkezik. Bár kevésbé elterjedt, mint a tehén- vagy kecsketej, a gasztronómia különleges alapanyagaként egyre nagyobb figyelmet kap, főként sajtgyártásban és prémium tejtermékekben.
A juhtej sűrűbb, krémesebb állagú, színe fehérebb a többi tejtípushoz képest, mivel nem tartalmaz karotint. Íze lágyabb, enyhén édeskés, ami különösen alkalmassá teszi édes és sós fogásokhoz egyaránt.
A juhtejet leggyakrabban sajtok készítéséhez használják, például a híres pecorino, feta, roquefort vagy liptói túró alapjául szolgál. Emellett készítenek belőle joghurtot, túrót, kefirt, tejfölt és desszertkrémeket is.
Önmagában is fogyasztható, de sűrű állaga miatt hígítás nélkül különösen laktató. Használható habarásban, krémlevesekben, főzelékekben vagy tejes pitékhez, pudingokhoz, szuflékhoz.
100 ml juhtej kb. 108 kcal energiát, 5.4 g fehérjét, 6.7 g zsírt és 5.1 g szénhidrátot tartalmaz. Ezzel magasabb energiatartalmú, mint más tejtípusok. Kiváló kalcium-, foszfor-, cink-, és B12-vitaminforrás.
Sűrűsége ellenére sok esetben jobban emészthető, mivel zsírmolekulái kisebbek, és természetesen magas CLA (konjugált linolsav) tartalma révén gyulladáscsökkentő hatású lehet.
A friss juhtej 0–4 °C-on tárolandó, és felbontás után 2-3 napon belül ajánlott elfogyasztani. Pasztőrözve vagy UHT változatban hosszabb ideig eltartható. Fagyasztható, de állaga enyhén megváltozhat, főként tejtermékekhez használt formában.
A juhtej kiváló tápanyagsűrűsége és széles körű kulináris felhasználása miatt méltán népszerű alapanyag a minőségi étrendben.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.