Karobpor alapanyagként: finom barna por tálban és fakanállal konyhai háttérben

Karobpor alapanyagként – A természetes kakaóhelyettesítő előnyei és felhasználása

Karobpor alapanyagként: finom barna por tálban és fakanállal konyhai háttérben

A karobpor, vagy más néven szentjánoskenyérpor, egyre népszerűbb természetes kakaóhelyettesítő az egészségtudatos konyhákban. A karobpor a szentjánoskenyérfa hüvelytermésének szárított és őrölt változata, amely édeskés, diós ízvilágával ideális alapanyag süteményekhez, italokhoz, sőt, akár energiaszeletekhez is.

Mivel természetesen édes, a karobpor használata csökkentheti a hozzáadott cukor mennyiségét a receptekben. Nem tartalmaz koffeint és teobromint, így érzékenyek, gyermekek vagy koffeint kerülők számára is megfelelő választás.

A karobpor előnyei

  • Magas rosttartalom – Támogatja az emésztést és a jóllakottság érzését.
  • Alacsony zsír- és kalóriatartalom – Ideális diétás és fogyókúrás étrendbe.
  • Glutén- és koffeinmentes – Érzékenyek számára is biztonságos.
  • Természetesen édes – Csökkentheti a szükséges édesítőszer mennyiségét.

Felhasználása a konyhában

A karobport bármilyen receptben alkalmazhatjuk, ahol kakaóport használnánk – 1:1 arányban helyettesíthető:

  • Brownie, muffin, sütemény tésztákban
  • Meleg italokban – forró karob italként
  • Pudingok, zabkásák és turmixok ízesítőjeként
  • Házi energiaszeletek, granola alkotóelemeként

A karobpor színe világosabb, mint a kakaóé, és kevésbé keserű, így különösen alkalmas gyermekeknek készült édességekhez.

Tárolás és minőség

Száraz, hűvös helyen, légmentesen zárva tárolva hosszú ideig eltartható. A friss karobpor finomszemcsés, csomómentes, jellegzetesen édeskés illatú.

A karobpor nemcsak a diétás étrendeket gazdagítja, hanem új ízdimenziókat is nyit meg az egészséges gasztronómia világában.

Tápérték 100 g karobporban:
Kalória: 222 kcal
Fehérje: 4.6 g
Zsír: 0.7 g
– ebből telített: 0.1 g
Szénhidrát: 89 g
– ebből cukor: 49 g
Rost: 39 g
Kalcium: 348 mg
Kálium: 827 mg
Foszfor: 79 mg
Magnézium: 54 mg
Vas: 2.9 mg
A-vitamin: 0 IU
B2-vitamin: 0.46 mg
D-vitamin: 0 µg
C-vitamin: 0.5 mg