Karragén por üvegben és kanálon világos felületen

Karragén – A természetes tengeri sűrítő- és zselésítő anyag

Karragén por üvegben és kanálon világos felületen

A karragén egy természetes eredetű, tengeri vörösmoszatokból (pl. Chondrus crispus, más néven ír moszat) kivont sűrítő-, zselésítő- és stabilizáló anyag. Az élelmiszeriparban az E407-es adalékanyagként ismerik, és elsősorban tejtermékekben, növényi italokban, desszertekben és húskészítményekben használják állományjavításra.

A karragén por szagtalan, íztelen, világos árnyalatú, finomszemcsés anyag, amely meleg folyadékban oldva gélszerű állagot hoz létre. Előnye, hogy vegánbarát alternatívája a zselatinnak, és már kis mennyiségben is hatékonyan sűrít vagy stabilizál különféle készítményeket.

A karragén előnyei

  • 100%-ban növényi eredetű: alga alapú zselésítő
  • Jól kombinálható más hidrofil kolloidokkal (pl. xantán, agar)
  • Hőstabil: melegítés után is megtartja géles állapotát
  • Alacsony kalóriatartalom: ideális diétás étrendhez

Felhasználása a konyhában és iparban

A karragént leggyakrabban növényi italok, krémek, pudingok, sajtutánzatok, lekvárok és húskészítmények textúrájának javítására alkalmazzák. Egyaránt képes zselésíteni és szuszpenziót stabilizálni, azaz megakadályozni, hogy az összetevők szétváljanak.

  • Növényi tejtermékek sűrítésére (pl. rizs- vagy mandulaital)
  • Pudingok és desszertek zselésítésére
  • Húskészítmények vízmegtartásának növelésére
  • Krémek, mártások és szószok stabilizálására

A karragén ideális élelmiszeripari segédanyag azok számára, akik természetes, megbízható sűrítő- és zselésítőt keresnek. Vegán, hőstabil és könnyen adagolható – a modern élelmiszer-technológia alapköve.

Tápérték 100 g karragén porban:
Kalória: 15 kcal
Fehérje: 0 g
Zsír: 0 g
Szénhidrát: 2.5 g
Cukor: 0 g
Rost: 70 g
Nátrium: 200 mg
Kálcium: 75 mg
Magnézium: 40 mg
Vas: 2.3 mg
Kálium: 180 mg
Cink: 0.4 mg
D-vitamin: 0 IU
A-vitamin: 0 IU