Kender magok hántolt és hántolatlan formában kerámia tálban

Kender mag: A természet növényi aranya – fehérjében és zsírsavakban gazdag szupermag

Kender magok hántolt és hántolatlan formában kerámia tálban

A kender mag (Cannabis sativa) az egyik legtáplálóbb növényi eredetű alapanyag, amit egyre többen ismernek el mint szuperélelmiszert. Bár a kender növény máshol is ismert, a magja teljesen legális, THC-t nem tartalmaz, és rendkívül sokoldalúan felhasználható a táplálkozásban.

A hámozott (hántolt) kendermag rendkívül puha, diós ízű és kellemes textúrájú. Az egyik legjobb növényi fehérjeforrás, amely tartalmazza az összes esszenciális aminosavat. Ez ritka a növényi eredetű élelmiszerek között.

Kender mag tápanyagtartalma és előnyei

  • Fehérjetartalom: kiemelkedően magas (31 g/100 g)
  • Omega-3 és Omega-6 zsírsavak – ideális arányban
  • Magnézium, vas, cink, foszfor – erősíti az immunrendszert
  • Rosttartalom – támogatja az emésztést
  • Gluténmentes – érzékenyek is fogyaszthatják

Magas tápanyagtartalma miatt különösen ajánlott sportolók, vegánok, vegetáriánusok és idősek számára is.

Felhasználása a konyhában

A kender mag remekül illik szinte bármilyen ételbe:

  • Turmixba, smoothie-ba keverve
  • Salátákhoz, zabkásához, müzlihez szórva
  • Kenderlisztként sütéshez és főzéshez
  • Kendertej készítéséhez – vízzel turmixolva, leszűrve
  • Energiagolyók, fehérjeszeletek alapanyagaként

Fontos: a magokat nem szükséges megfőzni, nyersen a leghatékonyabb a felszívódásuk!

Egészségügyi hatások

A kender mag rendszeres fogyasztása:

  • Támogatja a szív- és érrendszer egészségét
  • Csökkentheti a gyulladásos folyamatokat (GLA révén)
  • Segíti az izomépítést és regenerációt
  • Támogatja az idegrendszert – magnéziumtartalmánál fogva

A kender mag valódi tápanyag-„bomba”, amit érdemes rendszeresen beépíteni az étrendbe, ha egy természetes, jól emészthető, komplett tápanyagforrást keresel.

Tápérték 100 g hántolt kender magban:
Kalória: 553 kcal
Fehérje: 31.6 g
Zsír: 48.8 g
– Telítetlen zsírsav: 37.4 g
Szénhidrát: 8.7 g
– Cukor: 1.5 g
Rost: 4.0 g
Kálium: 1200 mg
Magnézium: 700 mg
Foszfor: 1650 mg
Vas: 7.95 mg
Cink: 9.9 mg
E-vitamin: 9 mg
B1-vitamin: 1.3 mg
B2-vitamin: 0.3 mg
B6-vitamin: 1.1 mg
Folsav: 110 µg
D-vitamin: 0 IU
A-vitamin: 11 IU