Kendermag rusztikus tálban, hántolt és hántolatlan formában

Kendermag: Az egyik legtáplálóbb szuperélelmiszer, amit ismerned kell

Kendermag rusztikus tálban, hántolt és hántolatlan formában

A kendermag (Cannabis sativa magja) napjaink egyik legismertebb szuperélelmiszere, amely különösen gazdag növényi fehérjében, egészséges zsírokban és rostokban. Bár a kender növény más részei is ismertek, a magja teljesen legális és rendkívül tápláló alapanyag, amely világszerte népszerűvé vált az egészségtudatos étrendekben.

Miért érdemes kendermagot fogyasztani?

A kendermag nemcsak kiváló fehérjeforrás, de tartalmaz minden esszenciális aminosavat is, amely a teljes értékű fehérjék jellemzője. Ez különösen fontos a vegetáriánus és vegán étrendet követők számára.

  • Omega-3 és omega-6 zsírsavak ideális arányban
  • Gamma-linolénsav (GLA) – gyulladáscsökkentő hatás
  • Jelentős vas-, magnézium- és cinkforrás
  • Magas rosttartalom – támogatja az emésztést
  • Gluténmentes, így érzékenyek is fogyaszthatják

100 grammonként akár 31 gramm fehérje is megtalálható benne, ami különösen figyelemre méltó természetes forrás esetén.

Kendermag felhasználása a konyhában

A kendermag rendkívül sokoldalú alapanyag, amit több formában is felhasználhatunk:

  • Hántolt kendermag – salátákra szórva, smoothie-ba keverve, zabkásához adva
  • Kendermagliszt – sütéshez, panírozáshoz, fehérjedús liszthelyettesítőként
  • Kendermagolaj – hidegen sajtolva salátákhoz, mártogatósokhoz
  • Kendermagtej – növényi tejalternatíva házi vagy bolti formában

Fontos megjegyezni: a kendermagot célszerű nyersen vagy minimális hőkezeléssel fogyasztani, hogy megőrizze tápértékét.

Tápanyagtartalom és egészségügyi előnyök

A kendermag rendszeres fogyasztása:

  • Segíti az izomépítést és regenerációt
  • Támogatja a szív- és érrendszeri egészséget
  • Hozzájárul a normál hormonális egyensúlyhoz (GLA tartalom)
  • Javítja az emésztést a magas rosttartalom miatt
  • Erősíti az immunrendszert a vitaminok és ásványi anyagok révén

A kendermag tehát nemcsak egy divatos alapanyag, hanem komplex és funkcionális élelmiszer, amit érdemes beépíteni a napi étrendbe.

Tápérték 100 g hántolt kendermagban:
Kalória: 553 kcal
Fehérje: 31.6 g
Zsír: 48.8 g
– Telítetlen zsírsavak: 37.4 g
Szénhidrát: 8.7 g
– Cukor: 1.5 g
Rost: 4.0 g
Kálium: 1200 mg
Magnézium: 700 mg
Vas: 7.95 mg
Cink: 9.9 mg
Foszfor: 1650 mg
E-vitamin: 9 mg
B1-vitamin: 1.3 mg
B2-vitamin: 0.3 mg
B6-vitamin: 1.1 mg
Folsav: 110 µg
Omega-3: 9 g
Omega-6: 28 g
D-vitamin: 0 IU
A-vitamin: 11 IU