A kesutej egy népszerű növényi alapú tejhelyettesítő, amelyet kesudióból és vízből készítenek. Különlegessége a krémes állag és a selymes, enyhén édeskés ízvilág, amely kiválóan illik italokhoz, főzéshez és süteményekhez is.
A kesutej felhasználása széleskörű: alkalmazható kávéban, teában, turmixokban, zabkásában, krémlevesekben és mártásokban. A házi változat elkészítése is egyszerű: előáztatott kesudió és víz turmixolásával és szűrés nélkül, mivel a kesudió teljesen pépesedik.
A kesutej egyik legnagyobb előnye, hogy házilag is szűrés nélkül elkészíthető, így tápanyagtartalma magasabb marad. A bolti verziók gyakran tartalmaznak kalciumot, B12- és D-vitamint is, melyek fontosak a növényi étrendben.
A házi kesutej hűtőszekrényben 3–4 napig tárolható. A bolti változat bontatlanul szobahőmérsékleten is eltartható, felbontás után hűtve fogyasztható néhány napon belül. Használat előtt ajánlott felrázni, mivel természetes üledék képződhet.
A kesutej tehát egy krémes, tápláló és sokoldalú tejhelyettesítő, amely ideális választás a tudatos, tejmentes táplálkozást követők számára.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.