A királyvargánya (Boletus regius) egy ritka, kiváló minőségű vadon termő erdei gomba, melyet a gombászok és séfek nagy becsben tartanak. Nevét nem véletlenül kapta – húsos állaga és diós, telt aromája méltán emeli a vargányák elit kategóriájába.
A királyvargánya gombatestének húsa vastag, fehér színű, vágásra nem színeződik el. Kalapja sárgás-rózsaszínes árnyalatú, míg a tönkje világosabb, sűrű szövetű. Szépen szeletelhető, pirításra kiváló, mivel formáját jól tartja és íze nem illan el hő hatására sem.
Ajánlott fűszerezés: kakukkfű, petrezselyem, fokhagyma, vaj vagy olívaolaj. Finom aromája önmagában is elegendő – érdemes visszafogottan fűszerezni.
A királyvargánya alacsony kalóriatartalmú, magas rost- és fehérjetartalmú erdei alapanyag. Gazdag B2- és B3-vitaminban, káliumban, foszforban és antioxidáns vegyületekben, amelyek támogatják a sejtvédelmet, az anyagcserét és az immunrendszert.
A friss királyvargánya hűtve 2–3 napig tárolható, szárítva vagy fagyasztva hosszú távon is megőrzi ízét. Szárazon kefével érdemes tisztítani, víz alatt csak szükség esetén öblítsük, hogy ne veszítse el szilárd textúráját.
A királyvargánya kivételes aromájával és gasztronómiai értékével valódi csúcskategóriás gombafajta, mely minden ételt különlegessé varázsol.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.