Kombucha alap összetevők: SCOBY, fekete tea, cukor és fermentáló üveg egy fa felületen

Kombucha alap – A fermentált ital szíve: SCOBY, tea és cukor szerepe

Kombucha alap összetevők: SCOBY, fekete tea, cukor és fermentáló üveg egy fa felületen

A kombucha alap a fermentált kombucha ital kiindulópontját jelenti. A kombucha erjesztésének kulcsa három összetevő: erős fekete vagy zöld tea, cukor – leggyakrabban nád- vagy bio nádcukor –, és egy SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast), vagyis baktériumok és élesztők szimbiotikus kultúrája. Ez a hármas adja meg a kombucha fermentációs folyamatának alapját.

A tea koffein- és tápanyagtartalma táplálja a mikroorganizmusokat, a cukor pedig fermentálódik – a végeredmény egy probiotikus, enyhén szénsavas ital, amely támogatja az emésztést és az immunrendszert. Az alap fermentálás előtt még nem ital, hanem élő, nyers alapanyag.

A kombucha alap fő összetevői

  • Fekete vagy zöld tea: tanninokat, koffeint és egyéb tápanyagokat biztosít a fermentációhoz.
  • Cukor: a baktériumok és élesztők „tápláléka” – a fermentáció során nagy része lebomlik.
  • SCOBY: gélszerű korong, amelyben különféle élesztőtörzsek és baktériumkultúrák élnek együtt. Ez indítja be az erjedési folyamatot.

Kombucha erjesztés lépései

A kombucha alap elkészítése során először megfőzik a teát, majd édesítik, lehűtik, és hozzáadják a SCOBY-t. Az elegyet egy nagy, légáteresztő textillel fedett üvegben fermentálják 7–14 napig, szobahőmérsékleten. A fermentáció során a SCOBY a folyadék tetején lebeg, és miközben a cukrot lebontja, különféle probiotikus anyagokat és szénsavakat termel.

A kombucha alap így nem csak az ital lelke, hanem egy élő, aktív kultúra, amelyet újra és újra fel lehet használni. A fermentáció során új SCOBY is képződik – ez az úgynevezett „baby SCOBY”.

Tárolás és újrahasználat

A SCOBY és a kombucha alap nyugalmi állapotban is tárolható – például hideg helyen édesített teában, akár hetekig vagy hónapokig. Fontos, hogy ne érje közvetlen napfény, ne használjunk fémeszközöket a kezelésekor, és mindig tiszta, fertőtlenített edényekkel dolgozzunk.

A kombucha alap tehát nem pusztán előkészület, hanem egy élő, fermentációs ökoszisztéma, amely az otthoni probiotikus italok alapját képezi.

Tápérték 100 ml erjesztés előtti kombucha alapban:
Kalória: 36 kcal
Fehérje: 0 g
Zsír: 0 g
Szénhidrát: 9 g
Cukor: 9 g
Rost: 0 g
Koffein (fekete tea alapján): ~20 mg
Nátrium: 5 mg
Polifenolok: ~200 mg
Flavonoidok: ~80 mg
Teobromin: 0 mg
Teanin: 6–10 mg