Tisztított és szeletelt maitake (bokrosgomba) konyhai felhasznålåsra

Maitake gomba – A bokrosgomba gyĂłgyhatĂĄsĂș erdei kĂŒlönlegessĂ©g

Tisztított és szeletelt maitake (bokrosgomba) konyhai felhasznålåsra

A maitake gomba, mĂĄs nĂ©ven bokrosgomba (Grifola frondosa), egy kĂŒlönleges, rozetta alakĂș, fĂĄsodĂł ĂĄllomĂĄnyĂș ehetƑ Ă©s gyĂłgyhatĂĄsĂș gombafaj, amely vadon is megtalĂĄlhatĂł EurĂłpĂĄban, Észak-AmerikĂĄban Ă©s ÁzsiĂĄban. JapĂĄnban rĂ©gĂłta Ă©rtĂ©kes alapanyagkĂ©nt tartjĂĄk szĂĄmon, a neve jelentĂ©se: „a tĂĄncolĂł gomba”, mivel ritka lelƑhelye miatt annyira örĂŒltek a megtalĂĄlĂĄsĂĄnak.

Kalapjai legyezƑszerƱen rendezƑdnek, tömött bokrokat kĂ©pezve. SzĂ­ne szĂŒrkĂ©sbarna, tönkje elĂĄgazĂł. HƑkezelve diĂłs, enyhĂ©n fĂŒstös Ă­zt ad, Ă©s textĂșrĂĄja rugalmas, enyhĂ©n roppanĂłs marad.

FelhasznĂĄlĂĄsa a konyhĂĄban

A maitake gomba kĂŒlönleges aromĂĄja Ă©s szerkezete miatt többfĂ©le Ă©telben is hasznĂĄlhatĂł. AlĂĄbbi mĂłdokon kĂ©szĂ­thetƑ:

  • Wokos vagy serpenyƑs Ă©telekhez: olĂ­vaolajjal, fokhagymĂĄval pirĂ­tva.
  • Levesekhez: hĂșslevesbe, miso vagy zöldsĂ©glevesbe kivĂĄlĂł.
  • TĂ©sztĂĄkban: pĂ©ldĂĄul krĂ©mes tĂ©sztĂĄkban vagy rizottĂłban.
  • GombĂĄs pörköltkĂ©nt: magyaros vĂĄltozatban is elkĂ©szĂ­thetƑ.
  • Grillezve vagy sĂŒtve: szĂĄrnyas vagy tofu mellĂ© remek köret.

TisztĂ­tĂĄs: a bokros kalapszerkezet miatt ajĂĄnlott kĂ©zzel szĂ©tbontani, a szennyezƑdĂ©seket puha ecsettel vagy nedves ruhĂĄval eltĂĄvolĂ­tani. A tönk rostosabb rĂ©szei el is tĂĄvolĂ­thatĂłk.

TĂĄpĂ©rtĂ©k Ă©s egĂ©szsĂ©gĂŒgyi elƑnyök

A maitake gomba nemcsak gasztronómiai, de funkcionális táplálkozási szempontból is kiemelkedƑ:

  • Beta-glĂŒkĂĄnokat tartalmaz: ezek az immunrendszer mƱködĂ©sĂ©t serkentik.
  • AdaptogĂ©n hatĂĄs: segĂ­ti a szervezet stresszhez valĂł alkalmazkodĂĄsĂĄt.
  • VĂ©rcukorszint-szabĂĄlyozĂł: segĂ­thet a glĂŒkĂłz-anyagcsere optimalizĂĄlĂĄsĂĄban.
  • B-vitaminok, rĂ©z, kĂĄlium: tĂĄmogatjĂĄk a sejtek regenerĂĄciĂłjĂĄt, az idegrendszer mƱködĂ©sĂ©t.
  • AntioxidĂĄns tulajdonsĂĄg: vĂ©di a sejteket a szabadgyököktƑl.

SzĂĄmos kutatĂĄs vizsgĂĄlja a maitake daganatellenes, vĂ©rnyomĂĄs- Ă©s koleszterinszint-csökkentƑ hatĂĄsait is, kĂŒlönösen kivonatok formĂĄjĂĄban.

Tårolås és felhasznålåsi tippek

Frissen vĂĄsĂĄrolva vagy gyƱjtve 2–3 napig tĂĄrolhatĂł hƱtƑben, szĂĄraz, lĂ©gĂĄteresztƑ csomagolĂĄsban. Szeletelve vagy darabolva lefagyaszthatĂł, szĂĄrĂ­thatĂł is. Ne ĂĄztassuk, mert vĂ­zre Ă©rzĂ©keny. FogyasztĂĄs elƑtt mindig fƑzzĂŒk vagy sĂŒssĂŒk meg legalĂĄbb 5–10 percig.

A maitake gomba remek vålasztås, ha funkcionålis, egészségtåmogató és gasztronómiai szempontból is izgalmas alapanyagot keresel a konyhådba.

Tåpérték 100 g friss maitake gombåban:
KalĂłria: 31 kcal
Fehérje: 1.9 g
ZsĂ­r: 0.2 g
Szénhidråt: 6.9 g
Cukor: 0.8 g
Rost: 2.7 g
KĂĄlium: 250 mg
Foszfor: 89 mg
NĂĄtrium: 2 mg
Kalcium: 1 mg
Magnézium: 10 mg
Réz: 0.25 mg
B2-vitamin: 0.3 mg
B3-vitamin: 5.2 mg
B5-vitamin: 1.1 mg
B6-vitamin: 0.07 mg
Folsav: 22 ”g
D-vitamin: 6 IU
Poliszacharid (beta-glĂŒkĂĄn): 15–25%
AntioxidĂĄns vegyĂŒletek: jelen