A mákolaj az egyik legismertebb magolaj, amelyet hidegen sajtolt mákszemekből nyernek. Gazdag kalciumban, E-vitaminban és többszörösen telítetlen zsírsavakban, ezáltal támogatja a csontozat egészségét, az idegrendszer működését és a bőr állapotát. A mákolaj nemcsak egészségügyi előnyei, hanem diós, kissé mákos aromája miatt is értékes konyhai alapanyag.
A mákolaj főként linolsavat (omega-6) tartalmaz, de jelentős mennyiségben található benne kalcium, foszfor, kálium és E-vitamin is. Rendszeres fogyasztása:
A népi gyógyászatban a mákolajat régóta alkalmazzák idegrendszeri zavarok enyhítésére és nyugtató hatása miatt is.
Érzékeny zsírsavösszetétele miatt nem ajánlott hevítve használni. A legjobb felhasználási módjai:
Kiváló választás vegetáriánus és vegán étrendekhez, hiszen állati eredetű kalciumforrás helyettesítésére is alkalmas.
A hidegen sajtolt mákolaj rendkívül érzékeny a fényre és levegőre, ezért hűtőszekrényben, sötét üvegben érdemes tárolni. Felbontás után 3-4 hónapon belül célszerű elfogyasztani. Fogyasztása napi 1 evőkanál mennyiségben ajánlott.
Összegzésként a mákolaj egy különleges, ízletes és funkcionális növényi olaj, amely ideális választás lehet a csontok védelmére, a bőr és az idegrendszer támogatására, valamint egészségtudatos étrend kiegészítésére.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.