Mandulaolaj kis üvegben, mellette hámozott mandulák tálkában

Mandulaolaj: A bőrbarát és tápláló olaj a konyhában is megállja a helyét

Mandulaolaj kis üvegben, mellette hámozott mandulák tálkában

A mandulaolaj az egyik legismertebb növényi eredetű olaj, amelyet az édes mandula magjából sajtolnak. Bár legtöbben a kozmetikai felhasználásáról ismerik, a hidegen sajtolt mandulaolaj étkezési célra is tökéletes. Különleges, enyhén diós íze, krémes textúrája és gazdag zsírsavprofilja miatt kiváló választás az egészségtudatos étrendekhez.

Miért egészséges a mandulaolaj?

A mandulaolaj főként egyszeresen telítetlen zsírsavakban (főként olajsav) gazdag, de tartalmaz linolsavat (omega-6), valamint E-vitamint, magnéziumot és antioxidánsokat is.

  • E-vitamin: erőteljes antioxidáns, támogatja a bőr, haj és sejtek egészségét.
  • Olajsav: szívvédő zsírsav, csökkentheti a „rossz” LDL-koleszterinszintet.
  • Fitoszterolok: elősegíthetik a hormonális egyensúlyt és a bőr regenerációját.

Felhasználási lehetőségek

A mandulaolaj hőérzékeny, ezért hideg felhasználásra a legalkalmasabb. Így őrizhetők meg a benne található értékes zsírsavak és vitaminok. Felhasználható:

  • Salátaöntetekhez, zöldségpürékhez
  • Reggeli zabkásák, smoothie-k gazdagítására
  • Hideg desszertek díszítésére
  • Készételek finomhangolására tálaláskor

Íze semlegesebb, mint más magolajoké, ezért könnyen kombinálható más alapanyagokkal. A gasztronómiai felhasználás mellett a mandulaolajat gyakran használják natúr bőrápolóként és hajápolóként is.

Egészségügyi hatások

A rendszeres, mértékletes fogyasztás:

  • támogatja a szív- és érrendszeri egészséget,
  • táplálja és védi a bőrt belsőleg is,
  • segíthet csökkenteni a gyulladásokat,
  • gazdag energiaforrás az aktív életmódhoz.

Tárolás és tanácsok

A mandulaolaj sötét, hűvös helyen tárolandó, felbontás után hűtve, 3–6 hónapon belül ajánlott felhasználni. Érzékeny az oxidációra, ezért légmentesen zárjuk le az üveget használat után.

Összességében a mandulaolaj nemcsak kozmetikai célokra alkalmas, hanem értékes kulináris alapanyag is, amely <strongbelsőleg is támogatja az egészséget, miközben különleges ízélményt nyújt.

Tápérték 100 g mandulaolajban:
Kalória: 884 kcal
Zsír: 100 g
– telített zsírsav: 8 g
– egyszeresen telítetlen (olajsav): 70 g
– többszörösen telítetlen (linolsav): 17 g
Omega-6: 17 g
Omega-3: 0.3 g
E-vitamin: 39 mg
Fitoszterolok: 180 mg
Magnézium: 3 mg
Koleszterin: 0 mg
Fehérje: 0 g
Szénhidrát: 0 g
Rost: 0 g
A-vitamin: 0 IU
D-vitamin: 0 IU