Hosszú bors (Piper longum) szemek egy fából készült konyhai pulton.

Minden, amit a hosszú borsról tudni érdemes – A hosszú bors felhasználása és előnyei

Hosszú bors (Piper longum) szemek egy fából készült konyhai pulton.

A hosszú bors (Piper longum) egy különleges és aromás fűszer, amely a fűszernövények családjába tartozik. A hosszú borsot elsősorban az indiai, valamint délkelet-ázsiai konyhákban használják, és számos jótékony hatással bír a szervezetre.

Ez a fűszer hasonló a hagyományos fekete borshoz, de hosszabb, ráncosabb és íze is intenzívebb. Az íze enyhén csípős, és egy füstös, borsos aromát ad az ételnek. A hosszú bors kiválóan alkalmas pörköltek, levesek, húsok és halak ízesítésére.

Hosszú bors egészségügyi előnyei

A hosszú bors nemcsak ízesítő, hanem számos jótékony hatással is bír a szervezetre. Segíthet az emésztési problémák enyhítésében, serkenti az emésztőenzimek termelését, így javítja az étkezések utáni emésztést. Ezen kívül antioxidánsokban gazdag, így hozzájárulhat a sejtek védelméhez és a méregtelenítéshez.

Hogyan használjuk a hosszú borsot?

  • Frissen őrölve: A frissen őrölt hosszú bors kiválóan alkalmas pörköltekhez, húsokhoz, levesekhez és egyéb zöldségételekhez.
  • Szárított formában: A szárított hosszú borsot különféle szószokban, pácokban is felhasználhatjuk.
  • Tea formájában: A hosszú borsból készült tea is jótékony hatással van a szervezetre, különösen az emésztőrendszerre.

Fontos tudnivalók

Bár a hosszú bors hasznos fűszer, fontos, hogy mértékkel fogyasszuk, mivel túlzott mennyiségben irritálhatja a gyomrot és a nyálkahártyát. Azonban a megfelelő mennyiségben való fogyasztása rendkívül előnyös lehet az emésztés és az egészség szempontjából.

A hosszú bors nemcsak finom, de egészséges választás is lehet az étkezéseinkben, így érdemes megismerkedni vele és felhasználni a konyhában.

Tápérték 100 g-ban:
Kalória: 347 kcal
Fehérje: 7 g
Zsír: 6 g
Szénhidrát: 70 g
Cukor: 0 g
Rost: 13 g
Nátrium: 0 mg
Kálium: 340 mg
Kalcium: 54 mg
Magnézium: 137 mg
Vas: 3.6 mg
Cink: 1.2 mg
B1-vitamin: 0.1 mg
B2-vitamin: 0.2 mg
B3-vitamin: 2.7 mg
B6-vitamin: 0.2 mg
Folsav: 20 µg
A-vitamin: 0 IU
C-vitamin: 20 mg
D-vitamin: 0 IU