A hosszú bors (Piper longum) egy különleges és aromás fűszer, amely a fűszernövények családjába tartozik. A hosszú borsot elsősorban az indiai, valamint délkelet-ázsiai konyhákban használják, és számos jótékony hatással bír a szervezetre.
Ez a fűszer hasonló a hagyományos fekete borshoz, de hosszabb, ráncosabb és íze is intenzívebb. Az íze enyhén csípős, és egy füstös, borsos aromát ad az ételnek. A hosszú bors kiválóan alkalmas pörköltek, levesek, húsok és halak ízesítésére.
A hosszú bors nemcsak ízesítő, hanem számos jótékony hatással is bír a szervezetre. Segíthet az emésztési problémák enyhítésében, serkenti az emésztőenzimek termelését, így javítja az étkezések utáni emésztést. Ezen kívül antioxidánsokban gazdag, így hozzájárulhat a sejtek védelméhez és a méregtelenítéshez.
Bár a hosszú bors hasznos fűszer, fontos, hogy mértékkel fogyasszuk, mivel túlzott mennyiségben irritálhatja a gyomrot és a nyálkahártyát. Azonban a megfelelő mennyiségben való fogyasztása rendkívül előnyös lehet az emésztés és az egészség szempontjából.
A hosszú bors nemcsak finom, de egészséges választás is lehet az étkezéseinkben, így érdemes megismerkedni vele és felhasználni a konyhában.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.