Az édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) egy ősi gyógynövény és természetes édesítőszer, amelyet már évszázadok óta alkalmaznak az orvoslásban és a gasztronómiában. Nevét a benne található glycyrrhizin vegyületről kapta, amely 50-szer édesebb a cukornál.
A szárított édesgyökérből készült por vagy tea népszerű természetes gyógymód köhögés, torokfájás és emésztési problémák ellen. Emellett fűszerként is használják likőrökben, édességekben, teákban és ázsiai ételekben. Aromája erős, földes és édes ízű.
Az édesgyökér gyulladáscsökkentő, köptető és immunerősítő tulajdonságairól ismert. Csökkentheti a gyomorsavtúltengést, segíthet fekélyek enyhítésében, és támogatja a máj méregtelenítő működését. Antioxidáns hatása miatt a szervezet védekezőképességét is erősíti.
Az édesgyökér hosszú távú, nagy mennyiségű fogyasztása emelheti a vérnyomást és befolyásolhatja a hormonháztartást. Ezért csak kúraszerűen és mértékkel ajánlott fogyasztani. Terhesek, szoptatók és magas vérnyomással élők konzultáljanak orvossal a használat előtt.
Az édesgyökér nemcsak egy ősrégi gyógynövény, hanem egy intenzív ízű, izgalmas alapanyag is, amely gazdagítja a konyhai és gyógyászati repertoárt.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.