Csabagyöngye szƑlƑ szoros kĂ©pe, friss Ă©s lĂ©dĂșs bogyĂłkkal, zöldes-sĂĄrga hĂ©jjal

Mindent a Csabagyöngye szƑlƑrƑl – A fajtĂĄja, Ă­ze Ă©s felhasznĂĄlĂĄsa

Csabagyöngye szƑlƑ szoros kĂ©pe, friss Ă©s lĂ©dĂșs bogyĂłkkal, zöldes-sĂĄrga hĂ©jjal

A Csabagyöngye szƑlƑ egy magyar szƑlƑfajta, amely kĂŒlönleges Ă­zĂ©vel Ă©s gazdag tĂĄpanyagtartalmĂĄval vĂĄlt ismerttĂ©. A Csabagyöngye szƑlƑ egy zöldes-sĂĄrga ĂĄrnyalatĂș bogyĂłt produkĂĄl, amely enyhĂ©n savanykĂĄs, friss Ă­zĂ©vel kiemelkedik mĂĄs szƑlƑfajtĂĄk közĂŒl. Ez a szƑlƑfajta kĂŒlönösen alkalmas borok, lekvĂĄrok, Ă©s mĂĄs szƑlƑ alapĂș termĂ©kek kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©re.

Ez a fajtĂĄjĂș szƑlƑ Ă©des Ă©s enyhĂ©n savanykĂĄs Ă­zprofilja miatt kĂŒlönösen kedvelt a borĂĄszatok körĂ©ben. A Csabagyöngye szƑlƑt gyakran hasznĂĄljĂĄk friss fogyasztĂĄsra, de tökĂ©letes alapanyag lekvĂĄrhoz, gyĂŒmölcslevekhez Ă©s kĂŒlönfĂ©le sĂŒtemĂ©nyekhez is.

A Csabagyöngye szƑlƑ felhasznĂĄlĂĄsa

A Csabagyöngye szƑlƑ kĂŒlönleges felhasznĂĄlĂĄsi lehetƑsĂ©gekkel rendelkezik. Frissen fogyasztva frissĂ­tƑ Ă©lmĂ©nyt nyĂșjt, de az Ă©des Ă©s savanykĂĄs Ă­ze miatt egyes Ă©telek, pĂ©ldĂĄul hĂșsok mellĂ© is kivĂĄlĂłan illik. A legnĂ©pszerƱbb felhasznĂĄlĂĄs a borĂĄszatok körĂ©ben törtĂ©nik, mivel a szƑlƑbƑl kĂ©szĂŒlt borok kĂŒlönleges aromĂĄt kapnak. Emellett lekvĂĄr, szörp Ă©s szƑlƑlĂ© is kĂ©szĂ­thetƑ belƑle, Ă­gy szĂ©leskörƱ alkalmazĂĄsi lehetƑsĂ©geket biztosĂ­t a konyhĂĄban.

A Csabagyöngye szƑlƑ egĂ©szsĂ©gĂŒgyi elƑnyei

A Csabagyöngye szƑlƑ tele van vitaminokkal, kĂŒlönösen C-vitaminnal, amely segĂ­ti az immunrendszer erƑsĂ­tĂ©sĂ©t Ă©s a bƑr egĂ©szsĂ©gĂ©nek megƑrzĂ©sĂ©t. Emellett antioxidĂĄnsokat is tartalmaz, amelyek segĂ­tenek megvĂ©deni a sejteket a szabad gyököktƑl, valamint tĂĄmogatjĂĄk a szĂ­v- Ă©s Ă©rrendszer mƱködĂ©sĂ©t. A szƑlƑ fogyasztĂĄsa segĂ­thet az emĂ©sztĂ©s javĂ­tĂĄsĂĄban, Ă©s segĂ­ti a hidratĂĄltsĂĄg fenntartĂĄsĂĄt is.

A Csabagyöngye szƑlƑ a borĂĄszatban

A Csabagyöngye szƑlƑ bogyĂłi kĂŒlönösen alkalmasak borok kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©re, mivel a savanykĂĄs Ă©s Ă©des Ă­zvilĂĄg kivĂĄlĂł alapot ad a boroknak. Az ilyen borok gyakran gazdag, harmonikus Ă­zƱek, amelyeket a borĂĄszatok Ă©s a szƑlƑtermelƑk kĂŒlönösen nagyra Ă©rtĂ©kelnek. A szƑlƑ feldolgozĂĄsa sorĂĄn a gyĂŒmölcs hĂ©ja adja meg a bor szĂ­nĂ©t, mĂ­g a bogyĂłk belsƑ hĂșsĂĄnak textĂșrĂĄja a bor Ă­zĂ©t befolyĂĄsolja.

Tåpérték 100 g-ban:
KalĂłria: 69 kcal
Fehérje: 0.7 g
ZsĂ­r: 0.2 g
Szénhidråt: 17.0 g
Cukor: 16.0 g
Rost: 0.9 g
C-vitamin: 10 mg
Vas: 0.3 mg
KĂĄlium: 150 mg
Kalcium: 12 mg
Magnézium: 6 mg
A-vitamin: 8 IU
Folsav: 2 ”g
B1-vitamin: 0.04 mg
B2-vitamin: 0.05 mg
B3-vitamin: 0.3 mg
B6-vitamin: 0.05 mg
D-vitamin: 0 IU