Vörös bodza bogyĂłk, Ă©lĂ©nk piros szĂ­n Ă©s enyhe fĂ©nyes felĂŒlet

Mindent a vörös bodzĂĄrĂłl – A fajtĂĄja, Ă­ze Ă©s felhasznĂĄlĂĄsa

Vörös bodza bogyĂłk, Ă©lĂ©nk piros szĂ­n Ă©s enyhe fĂ©nyes felĂŒlet

A vörös bodza egy bogyĂłs gyĂŒmölcs, amely a rĂłzsafĂ©lĂ©k csalĂĄdjĂĄba tartozik. A vörös bodza bogyĂłi Ă©lĂ©nkpirosak, Ă©s bĂĄr frissen fogyasztva mĂ©rgezƑek lehetnek, kĂŒlönbözƑ feldolgozĂĄsi mĂłdokkal, mint pĂ©ldĂĄul fƑzĂ©ssel, biztonsĂĄgosan fogyaszthatĂłk. A vörös bodza bogyĂłi egyedĂŒlĂĄllĂł, Ă©des-savanykĂĄs Ă­zzel rendelkeznek, Ă©s szĂĄmos kulinĂĄris felhasznĂĄlĂĄsra alkalmasak.

A vörös bodza bogyĂłkat leggyakrabban lekvĂĄrok, szirupok, teĂĄk, borok Ă©s likƑrök kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©re hasznĂĄljĂĄk. Emellett a vörös bodza szirupjai Ă©s szĂłszai kĂŒlönleges Ă­zt adhatnak Ă©tkezĂ©sekhez, desszertekhez Ă©s italokhoz.

A vörös bodza felhasznålåsa

A vörös bodza bogyĂłit leggyakrabban lekvĂĄrkĂ©nt, szirupkĂ©nt Ă©s gyĂŒmölcsleveskĂ©nt hasznĂĄljĂĄk. A szirupok Ă©s teĂĄk kĂ©szĂ­tĂ©se mellett a bogyĂłkat kĂŒlönfĂ©le sĂŒtemĂ©nyekhez, pitĂ©khez, illetve a gyĂŒmölcslevekbƑl frissĂ­tƑ italokat is kĂ©szĂ­thetĂŒnk. A vörös bodza kĂŒlönleges, Ă©des-savanykĂĄs Ă­ze remekĂŒl illik sĂŒtemĂ©nyekhez, desszertekhez Ă©s mĂĄrtĂĄsokhoz is.

A vörös bodza egĂ©szsĂ©gĂŒgyi elƑnyei

A vörös bodza gazdag C-vitaminban Ă©s antioxidĂĄnsokban, amelyek segĂ­tenek az immunrendszer erƑsĂ­tĂ©sĂ©ben Ă©s a szabad gyökökkel szembeni vĂ©delemben. A vörös bodza emellett enyhĂ­ti a megfĂĄzĂĄs Ă©s influenza tĂŒneteit, Ă©s jĂłtĂ©kony hatĂĄssal van a keringĂ©si rendszerre is. Fontos, hogy a bogyĂłkat mindig feldolgozva fogyasszuk, mivel a friss bogyĂłk mĂ©rgezƑek lehetnek.

A vörös bodza a konyhåban

A vörös bodza Ă©des-savanykĂĄs Ă­ze kĂŒlönleges kiegĂ©szĂ­tƑje lehet a gyĂŒmölcsleveknek, szĂłszoknak Ă©s koktĂ©loknak. Emellett a bogyĂłkat sĂŒtemĂ©nyekhez, dzsemekhez, lekvĂĄrokhoz Ă©s pitĂ©khez is hasznĂĄlhatjuk. A vörös bodza Ă­ze Ă©s jĂłtĂ©kony hatĂĄsai miatt egy igazĂĄn kĂŒlönleges alapanyag a konyhĂĄban.

Tåpérték 100 g-ban:
KalĂłria: 73 kcal
Fehérje: 1.2 g
ZsĂ­r: 0.2 g
Szénhidråt: 18.0 g
Cukor: 13.0 g
Rost: 6.5 g
C-vitamin: 18 mg
Vas: 0.4 mg
KĂĄlium: 215 mg
Kalcium: 23 mg
Magnézium: 11 mg
A-vitamin: 15 IU
Folsav: 10 ”g
B1-vitamin: 0.05 mg
B2-vitamin: 0.06 mg
B3-vitamin: 0.4 mg
B6-vitamin: 0.15 mg
D-vitamin: 0 IU