Nyers propolisz darabok fa felĂŒleten, termĂ©szetes ĂĄllapotban

Nyers propolisz – A termĂ©szet gyĂłgyĂ­tĂł gyantĂĄja: hatĂĄsai Ă©s felhasznĂĄlĂĄsa

Nyers propolisz darabok fa felĂŒleten, termĂ©szetes ĂĄllapotban

A nyers propolisz, mĂĄs nĂ©ven mĂ©hszurok, egy sƱrƱ, ragacsos ĂĄllagĂș gyantaszerƱ anyag, amelyet a mĂ©hek gyƱjtenek Ă©s hasznĂĄlnak kaptĂĄrjuk vĂ©delmĂ©re. Az emberi felhasznĂĄlĂĄs szempontjĂĄbĂłl a propolisz termĂ©szetes antibiotikumkĂ©nt vĂĄlt ismerttĂ©, mivel baktĂ©rium-, vĂ­rus- Ă©s gombaellenes tulajdonsĂĄgokkal rendelkezik.

A nyers propolisz szĂ­ne a barnĂĄtĂłl a sötĂ©tvörösig terjedhet, textĂșrĂĄja pedig kemĂ©nyebb vagy enyhĂ©n rugalmas a hƑmĂ©rsĂ©klettƑl fĂŒggƑen. ÖsszetevƑi között több mint 300 aktĂ­v anyag talĂĄlhatĂł, köztĂŒk flavonoidok, fenolsavak, illĂłolajok Ă©s vitaminok.

A nyers propolisz elƑnyei

  • AntibakteriĂĄlis hatĂĄs: elpusztĂ­tja a kĂĄros mikroorganizmusokat.
  • GyulladĂĄscsökkentƑ: segĂ­thet Ă­zĂŒleti, lĂ©gzƑszervi gyulladĂĄsok csillapĂ­tĂĄsĂĄban.
  • ImmunerƑsĂ­tƑ: fokozza a szervezet termĂ©szetes vĂ©dekezƑkĂ©pessĂ©gĂ©t.
  • SejtregenerĂĄlĂł: elƑsegĂ­ti a sebgyĂłgyulĂĄst Ă©s a bƑr megĂșjulĂĄsĂĄt.

FelhasznĂĄlĂĄsi mĂłdok

A nyers propoliszt ĂĄltalĂĄban tinktĂșra formĂĄjĂĄban vagy porrĂĄ Ƒrölve hasznĂĄljĂĄk. TinktĂșrĂĄt lehet kĂ©szĂ­teni alkoholos kivonattal, melyet kĂŒlsƑleg Ă©s belsƑleg is alkalmazhatunk. Nyersen, kis adagban fogyasztva erƑs hatĂĄsĂș termĂ©szetes immunstimulĂĄns, de mĂ©zbe vagy italba keverve is fogyaszthatĂł.

  • LĂ©gĂști megbetegedĂ©sek megelƑzĂ©sĂ©re
  • SzĂĄjĂŒregi problĂ©mĂĄk – aftĂĄk, Ă­nygyulladĂĄs kezelĂ©se
  • Sebek, vĂĄgĂĄsok fertƑtlenĂ­tĂ©se kĂŒlsƑleg

A nyers propolisz egyedĂŒlĂĄllĂł termĂ©szetes vĂ©delem a modern vilĂĄgban. HasznĂĄlata sorĂĄn Ă©rdemes kis mennyisĂ©ggel kezdeni az esetleges allergiĂĄs reakciĂłk elkerĂŒlĂ©se Ă©rdekĂ©ben. Ha termĂ©szetes immunerƑsĂ­tƑt keresel, a propolisz kivĂĄlĂł vĂĄlasztĂĄs lehet.

TĂĄpĂ©rtĂ©k 100 g nyers propoliszban (becsĂŒlt):
KalĂłria: 320 kcal
Fehérje: 2.5 g
ZsĂ­r: 15 g
Szénhidråt: 38 g
Cukor: 5 g
Rost: 3 g
KĂĄlium: 90 mg
Kalcium: 60 mg
Magnézium: 25 mg
Vas: 2.1 mg
Cink: 1.2 mg
B1-vitamin: 0.02 mg
B2-vitamin: 0.04 mg
B3-vitamin: 0.3 mg
B6-vitamin: 0.05 mg
Folsav: 8 ”g
C-vitamin: 1 mg
D-vitamin: 0 IU
A-vitamin: 5 IU