Szeletelt és megtisztított ördögszekér laskagomba fa vágódeszkán, főzéshez előkészítve

Ördögszekér laskagomba – Az eringi gomba gasztronómiai ereje

Szeletelt és megtisztított ördögszekér laskagomba fa vágódeszkán, főzéshez előkészítve

Az ördögszekér laskagomba (Pleurotus eryngii), közismert nevén eringi, az egyik legnemesebb termesztett gombaféle, amely az ázsiai és mediterrán konyhákban is nagy népszerűségnek örvend. Vastag, húsos tönkje, kis kalapja és roppanós, mégis szaftos állaga miatt ideális húshelyettesítő vegetáriánus és vegán ételekben.

Az eringi szelíd ízvilága lehetővé teszi, hogy sokoldalúan felhasználható legyen, különösen grillezésre, sütésre, pörköltekhez vagy akár párolt fogásokba. Aromája a főzés során enyhén diós, umami jellegűvé válik.

Felhasználása a konyhában

Az ördögszekér laskagomba kiváló alapanyag, amely sokféleképpen elkészíthető:

  • Grillezve vagy serpenyőben sütve: húspótlóként, akár steak formában is.
  • Pörköltként: hagymás, paprikás alapon – magyaros fűszerezéssel.
  • Levesekben, ramenben: csíkokra vágva, gazdagító alapanyagként.
  • Tésztás vagy rizses ételekben: krémes vagy szójás szósszal kombinálva.
  • Panírozva: ropogós vegán alternatívája a rántott húsnak.

Tisztítása egyszerű: elegendő száraz vagy nedves ruhával áttörölni, a tönk végét levágni. Nincs szükség áztatásra, mivel termesztett formában forgalmazzák.

Tápérték és egészségügyi előnyei

Az eringi nemcsak ízletes, hanem kiváló tápértékkel rendelkező alapanyag is:

  • Fehérjetartalma: vegetáriánus étrendben értékes fehérjeforrás.
  • Rostban gazdag: segíti az emésztést, hosszan tartó telítettségérzetet ad.
  • Kalóriaszegény: diétás étrendbe is illeszthető.
  • Kálium, foszfor, magnézium: támogatják az ideg- és izomműködést.
  • Antioxidáns vegyületek: hozzájárulhatnak a sejtvédelemhez.

Jól tolerált, allergénmentes gombaféle, amelyet gyerekek és idősek is biztonsággal fogyaszthatnak.

Tárolás és eltarthatóság

Hűtőszekrényben 5–7 napig friss marad, de érdemes perforált zacskóban tárolni, hogy ne penészedjen. Szeletelve fagyasztható is, sütve vagy nyersen.

Az ördögszekér laskagomba az egyik legsokoldalúbb és legfinomabb termesztett gombafaj, amely ideális a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Tápérték 100 g ördögszekér laskagombában:
Kalória: 35 kcal
Fehérje: 3.3 g
Zsír: 0.4 g
Szénhidrát: 6.2 g
Cukor: 1.1 g
Rost: 2.5 g
Kálium: 320 mg
Foszfor: 85 mg
Nátrium: 5 mg
Kalcium: 3 mg
Magnézium: 9 mg
Réz: 0.18 mg
B2-vitamin: 0.24 mg
B3-vitamin: 4.0 mg
B5-vitamin: 1.2 mg
Folsav: 17 µg
D-vitamin: 5 IU
Antioxidáns vegyületek: jelen (ergothionein, fenolok)