Friss ƑzhĂșs darabok borĂłkabogyĂłval, rozmaringgal Ă©s fokhagymĂĄval egy fa felĂŒleten

ƐzhĂșs – PrĂ©mium minƑsĂ©gƱ, sovĂĄny vadhĂșs termĂ©szetes forrĂĄsbĂłl

Friss ƑzhĂșs darabok borĂłkabogyĂłval, rozmaringgal Ă©s fokhagymĂĄval egy fa felĂŒleten

Az ƑzhĂșs a legkönnyebben emĂ©szthetƑ vadhĂșsfajtĂĄk közĂ© tartozik, amely a fiatal vadƑzök hĂșsĂĄbĂłl szĂĄrmazik. Ez a termĂ©szetes eredetƱ alapanyag sovĂĄny, finom rostozatĂș Ă©s rendkĂ­vĂŒl tĂĄplĂĄlĂł. Az ƑzhĂșs szabadtartĂĄsĂș, vegyszermentes hĂșsforrĂĄs, amely mentes minden ipari tartĂĄsbĂłl szĂĄrmazĂł beavatkozĂĄstĂłl – Ă­gy kivĂĄlĂł vĂĄlasztĂĄs a tiszta, termĂ©szetes tĂĄplĂĄlkozĂĄst elƑnyben rĂ©szesĂ­tƑk szĂĄmĂĄra.

Az ƑzhĂșs Ă­ze visszafogottabb, mint pĂ©ldĂĄul a szarvashĂșsĂ© vagy a vaddisznóé, de mĂ©gis karakteres Ă©s jĂłl fƱszerezhetƑ. Leggyakoribb formĂĄi az Ƒzgerinc, Ƒzcomb, Ƒzlapocka, amelyekbƑl kĂ©szĂŒlhet Ƒzpörkölt, Ƒzragu, steak vagy leves.

Az ƑzhĂșs elƑnyei

  • Magas fehĂ©rjetartalom: izomĂ©pĂ­tĂ©shez, regenerĂĄciĂłhoz ideĂĄlis hĂșsfajta.
  • RendkĂ­vĂŒl alacsony zsĂ­rtartalom: sovĂĄny, diĂ©tĂĄs Ă©trendekbe tökĂ©letesen illeszkedik.
  • Gazdag vasban, cinkben Ă©s B-vitaminokban: tĂĄmogatja az idegrendszert Ă©s a vĂ©rkĂ©pzĂ©st.
  • TermĂ©szetes eredetƱ: szabadon Ă©lƑ ĂĄllatbĂłl szĂĄrmazik, antibiotikum- Ă©s hormonmentes.
  • Könnyen emĂ©szthetƑ: jĂłl tolerĂĄlhatĂł gyomorĂ©rzĂ©kenyek vagy idƑsek szĂĄmĂĄra is.

FelhasznĂĄlĂĄsi lehetƑsĂ©gek

Az ƑzhĂșs remekĂŒl pĂĄrosĂ­thatĂł erƑteljes fƱszerekkel Ă©s mĂĄrtĂĄsokkal, pĂ©ldĂĄul borĂłkabogyĂłval, vörösborral, gyĂŒmölcsös kiegĂ©szĂ­tƑkkel. JĂłl illik hozzĂĄ a kakukkfƱ, rozmaring, babĂ©rlevĂ©l Ă©s az erdei gombĂĄk.

NépszerƱ ételek:

  • Ɛzpörkölt galuskĂĄval
  • Ɛzragu vörösboros mĂĄrtĂĄssal
  • Ɛzgerinc ĂĄfonyaszĂłsszal
  • MarinĂĄlt Ƒzcomb lassan sĂŒtve

Az ƑzhĂșs elƑkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©hez gyakran ajĂĄnlott nĂ©hĂĄny ĂłrĂĄs, akĂĄr egy Ă©jszakĂĄs pĂĄcolĂĄs, amely kiemeli a hĂșs termĂ©szetes zamatĂĄt Ă©s porhanyĂłssĂĄ teszi a rostokat.

TĂĄpĂ©rtĂ©k Ă©s egĂ©szsĂ©gĂŒgyi szempontok

A 100 g ƑzhĂșs ĂĄtlagosan 115–125 kcal energiĂĄt tartalmaz, miközben 22–25 g fehĂ©rjĂ©t biztosĂ­t. A zsĂ­rtartalom minimĂĄlis (kevesebb mint 2 g), Ă©s szinte teljesen mentes telĂ­tett zsĂ­roktĂłl. Az ƑzhĂșs vasban Ă©s B12-vitaminban gazdag, amely kĂŒlönösen fontos a vĂ©rkĂ©pzĂ©s Ă©s az idegrendszer egĂ©szsĂ©ge szempontjĂĄbĂłl.

Az ƑzhĂșs ideĂĄlis vĂĄlasztĂĄs mindazok szĂĄmĂĄra, akik termĂ©szetes eredetƱ, Ă­zletes Ă©s egĂ©szsĂ©ges alternatĂ­vĂĄt keresnek a hĂĄziasĂ­tott hĂșsok helyett.

TĂĄpĂ©rtĂ©k 100 g ƑzhĂșsban:
KalĂłria: 120 kcal
Fehérje: 24.5 g
ZsĂ­r: 1.8 g
Szénhidråt: 0 g
Cukor: 0 g
Rost: 0 g
NĂĄtrium: 50 mg
KĂĄlium: 325 mg
Kalcium: 9 mg
Magnézium: 20 mg
Vas: 3.5 mg
Cink: 3.7 mg
B1-vitamin (tiamin): 0.09 mg
B2-vitamin (riboflavin): 0.28 mg
B3-vitamin (niacin): 6.0 mg
B6-vitamin: 0.5 mg
B12-vitamin: 2.0 ”g
Folsav: 6 ”g
A-vitamin: 28 IU
D-vitamin: 1 IU
C-vitamin: 0 mg