Szeletelt pirulテウ ナ想lテ。bgomba konyhai elナ遡テゥszテュtテゥs sorテ。n

Pirulテウ ナ想lテ。bgomba a konyhテ。ban 窶 テ鉱letes vadgomba, amit テゥrdemes kiprテウbテ。lni

Szeletelt pirulテウ ナ想lテ。bgomba konyhai elナ遡テゥszテュtテゥs sorテ。n

A pirulテウ ナ想lテ。bgomba (Chlorophyllum rhacodes) a vadon termナ gombテ。k kテカzテゥ tartozik, テゥs az egyik leggyakoribb ナ想lテ。bgombafテゥle hazテ。nkban. Bテ。r sokan テカsszekeverik a nagy ナ想lテ。bgombテ。val, ettナ鼠 eltテゥrナ粗n a tテカnkje megvテ。gva vagy megsテゥrtve gyorsan vテカrテカsesbarnテ。ra szテュnezナ租ik 窶 innen ered a 窶柝irulテウ窶 elnevezテゥs. Ez a jellegzetes tulajdonsテ。g segテュt megkテシlテカnbテカztetni mテ。s gombafajoktテウl.

A fiatal pテゥldテ。nyok zテ。rt kalapテコak, mテュg az テゥrettebbek ernyナ壮zerナアen kinyテュlnak. A kalap felテシlete vilテ。gosbarnテ。s, sナアrナアn pikkelyezett, a lemezek fehテゥrek, majd kテゥsナ礎b enyhテゥn szテシrkテシlnek. Gasztronテウmiailag テゥrtテゥkes gomba, de csak alapos hナ遡ezelテゥs utテ。n fogyaszthatテウ, mert nyersen enyhテゥn mテゥrgezナ.

Felhasznテ。lテ。sa a konyhテ。ban

A pirulテウ ナ想lテ。bgomba kalapja a legfinomabb rテゥsze, amit szテ。mos mテウdon kテゥszテュthetテシnk el:

  • Rテ。ntva: klasszikus panテュrozott formテ。ban, mint a nagy ナ想lテ。bgomba.
  • Grillezve vagy sテシtナ礎en sテシtve: kevテゥs olテュvaolajjal テゥs fナアszerekkel テュzletes vegテ。n alternatテュva.
  • Gombalevesekben, ragukban: mテ。s gombテ。kkal keverve kテシlテカnleges テュzvilテ。got ad.

A tテカnkje rostosabb, テュgy rendszerint nem fogyasztjテ。k, viszont szテ。rテュtva vagy ナ喪テカlve fナアszerkテゥnt is felhasznテ。lhatテウ.

Tテ。plテ。lkozテ。si テゥrtテゥkei テゥs egテゥszsテゥgre gyakorolt hatテ。sa

A pirulテウ ナ想lテ。bgomba nem csupテ。n テュzletes, de tテ。plテ。lテウ alapanyag is. Fehテゥrjetartalma kifejezetten magas, テゥs alacsony kalテウriatartalma rテゥvテゥn kivテ。lテウ vテ。lasztテ。s diテゥtテ。s テゥtrendbe. Emellett:

  • B-vitaminokat tartalmaz (B1, B2, B3, B6), melyek tテ。mogatjテ。k az idegrendszert テゥs az anyagcserテゥt.
  • Kテ。liumban テゥs foszforban gazdag, テュgy segテュti a sejtmナアkテカdテゥst テゥs a csontok egテゥszsテゥgテゥt.
  • Antioxidテ。ns hatテ。sテコ vegyテシleteket is tartalmaz, melyek hozzテ。jテ。rulhatnak a szervezet termテゥszetes vテゥdelmテゥhez.

Fontos biztonsテ。gi tudnivalテウk

Bテ。r a pirulテウ ナ想lテ。bgomba ehetナ, nyersen vagy nem megfelelナ粗n elkテゥszテュtve gyomorpanaszokat okozhat. Kizテ。rテウlag jテウl テ。tsテシtve vagy megfナ想ve fogyasszuk. Soha ne gyナアjtsテシk ismeretlen gombaszakテゥrtelem nテゥlkテシl, mert kテカnnyen テカsszetテゥveszthetナ mテゥrgezナ fajokkal, pテゥldテ。ul a mテゥrgezナ ナ想lテ。bgombテ。val vagy a pテ。rducgalテウcテ。val.

A pirulテウ ナ想lテ。bgomba kivテ。lテウ alapanyag lehet a termテゥszetbナ鼠 a tテ。nyテゥrra vezetナ テコton, ha kellナ テウvatossテ。ggal, megfelelナ elナ遡テゥszテュtテゥssel テゥs tudatossテ。ggal hasznテ。ljuk fel a konyhテ。ban.

Tテ。pテゥrtテゥk 100 g pirulテウ ナ想lテ。bgombテ。ban:
Kalテウria: 30 kcal
Fehテゥrje: 3.1 g
Zsテュr: 0.5 g
Szテゥnhidrテ。t: 4.7 g
Cukor: 1.2 g
Rost: 2.0 g
Kテ。lium: 430 mg
Foszfor: 115 mg
Nテ。trium: 6 mg
Kalcium: 9 mg
Magnテゥzium: 13 mg
Cink: 0.6 mg
B1-vitamin: 0.07 mg
B2-vitamin: 0.25 mg
B3-vitamin: 5.2 mg
B6-vitamin: 0.09 mg
Folsav: 18 ツオg
D-vitamin: 6 IU
C-vitamin: 2.3 mg