A pitypangvirág (Taraxacum officinale) nemcsak a mezők és rétek ikonikus tavaszi növénye, hanem gasztronómiai szempontból is egyre nagyobb figyelmet kap. A virág sárga szirmai ehetők, és sokféle módon hasznosíthatók: szörpök, teák, saláták vagy éppen méz alternatívák készítésére is kiválóak.
A pitypang szirmai enyhén édeskés ízűek, és tele vannak antioxidánsokkal, flavonoidokkal, valamint kisebb mennyiségben C-vitamint is tartalmaznak. A virág szirmai nemcsak dekoratívak, hanem táplálóak is – tökéletes választás természetes ízesítéshez és díszítéshez.
Csak a sárga virágszirmok fogyaszthatók biztonságosan – a zöld részek és a szárak keserűek lehetnek, sőt irritálhatják az emésztőrendszert. A legjobb reggel gyűjteni, napsütés után, száraz időben. Soha ne használjunk városban, út mellől gyűjtött növényt fogyasztásra!
Frissen a virágokat nedves papírtörlőbe csomagolva maximum 1-2 napig tárolhatjuk hűtőszekrényben. Hosszabb felhasználásra érdemes szárítani vagy azonnal feldolgozni szörpnek, méznek vagy teának.
A pitypangvirág tehát nem csak egy „gyomnövény”, hanem egy természetes, sokoldalú, ehető virág, amely kreatívan használható a modern konyhában.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.