A szegfűgomba (Marasmius oreades) egy könnyű, aromás mezei gombafajta, amely nyár közepétől késő őszig gyűjthető réteken, legelőkön és parkokban. Kicsi mérete ellenére gazdag ízvilággal rendelkezik, amit hőkezelés után még inkább kibontakoztat.
A szegfűgomba kalapja 2–5 cm átmérőjű, világosbézstől barnás árnyalatú, gyakran kissé domború középrésszel. Tönkje karcsú, rugalmas. Húsa vékony, de ellenálló – szárítva kiválóan megőrzi aromáját. Illata enyhén édeskés, szegfűszegre emlékeztet, innen ered a neve is.
Ajánlott fűszerek: petrezselyem, fehérbors, fokhagyma, vaj, só. Finom illata és íze nem igényel túlzott fűszerezést.
A szegfűgomba alacsony energiatartalom mellett is jelentős mennyiségű rostot, káliumot, B-vitaminokat és antioxidánsokat tartalmaz. Emésztésjavító, immunrendszer-erősítő és sejtvédő hatású.
A friss szegfűgomba gyorsan szárad, így szellős papírzacskóban 1–2 napig tárolható. Szárítva akár évekig eláll. Tisztításkor száraz ecsettel érdemes eltávolítani a rátapadt szennyeződést, víz alatt csak gyorsan öblítsük át.
A szegfűgomba kis mérete és látszólagos egyszerűsége ellenére kiemelkedően aromás alapanyag, amely szinte bármilyen konyhai felhasználásban megállja a helyét.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.