Friss szĂ­vkagylĂł hĂșs jĂ©gen citrommal Ă©s petrezselyemmel

SzĂ­vkagylĂł – LĂĄgy textĂșrĂĄjĂș, tĂĄpanyagdĂșs tengeri kagylĂłhĂșs

Friss szĂ­vkagylĂł hĂșs jĂ©gen citrommal Ă©s petrezselyemmel

A szĂ­vkagylĂł (Cardiidae csalĂĄd) a tengeri kagylĂłk közĂ© tartozĂł, rendkĂ­vĂŒl Ă­zletes Ă©s könnyen felhasznĂĄlhatĂł alapanyag. HĂșsa puha, enyhĂ©n Ă©deskĂ©s, tisztĂ­tott formĂĄban hĂ©j nĂ©lkĂŒl kaphatĂł, Ă­gy ideĂĄlis vĂĄlasztĂĄs levesekhez, tĂ©sztĂĄkhoz, salĂĄtĂĄkhoz vagy pĂĄrolt tengeri fogĂĄsokhoz.

A szĂ­vkagylĂł hĂșs jellemzƑi

A szĂ­vkagylĂł hĂșsa narancssĂĄrga–krĂ©mszĂ­nƱ, szaftos Ă©s puha ĂĄllagĂș. RendkĂ­vĂŒl gyorsan elkĂ©szĂ­thetƑ, nem igĂ©nyel hosszĂș fƑzĂ©si idƑt. Íze enyhĂ©n sĂłs, tengeri jellegƱ, de nem tĂșlzottan „halas”, ezĂ©rt szĂ©les körben kedvelt a tengeri Ă©telek rajongĂłi körĂ©ben.

FelhasznĂĄlĂĄsi lehetƑsĂ©gek

  • TĂ©sztĂĄkhoz: Klasszikus olasz „spaghetti alle vongole” tĂ­pusĂș Ă©telekhez tökĂ©letes.
  • Levesekhez: HalĂĄszlĂ©, bouillabaisse vagy tenger gyĂŒmölcsei alapĂș raguk kivĂĄlĂł összetevƑje.
  • Grillezve vagy pĂĄrolva: Citrommal, vajjal Ă©s fokhagymĂĄval Ă­zesĂ­tve tökĂ©letes elƑétel.

Ajånlott fƱszerek és hozzåvalók: fokhagyma, citromlé, petrezselyem, olívaolaj, fehérbor. Letisztult karaktere miatt harmonikusan illeszkedik bårmilyen mediterrån fogåsba.

EgĂ©szsĂ©gi elƑnyök

A szĂ­vkagylĂł hĂșs magas fehĂ©rje- Ă©s ĂĄsvĂĄnyianyag-tartalmĂș Ă©lelmiszer. Gazdag vasban, cinkben, szelĂ©nben Ă©s B12-vitaminban, valamint tartalmaz Ă©rtĂ©kes omega-3 zsĂ­rsavakat, amelyek elƑsegĂ­tik a szĂ­v- Ă©s Ă©rrendszer, valamint az immunrendszer megfelelƑ mƱködĂ©sĂ©t.

  • FehĂ©rje: SegĂ­t az izomtömeg fenntartĂĄsĂĄban.
  • Vas: Fontos a vĂ©rkĂ©pzĂ©shez Ă©s a sejtek oxigĂ©nellĂĄtĂĄsĂĄhoz.
  • B12-vitamin: Elengedhetetlen az idegrendszer egĂ©szsĂ©ges mƱködĂ©sĂ©hez.

TĂĄrolĂĄs Ă©s elƑkĂ©szĂ­tĂ©s

A tisztĂ­tott szĂ­vkagylĂłhĂșs 0–2 °C között tĂĄrolva 1–2 napig friss marad. Hosszabb tĂĄrolĂĄs esetĂ©n mĂ©lyhƱtĂ©s javasolt, Ă­gy akĂĄr 2–3 hĂłnapig is megƑrzi minƑsĂ©gĂ©t. ElkĂ©szĂ­tĂ©s elƑtt gyors öblĂ­tĂ©st követƑen mĂĄr felhasznĂĄlhatĂł fƑzĂ©shez.

A szĂ­vkagylĂł prĂ©mium kategĂłriĂĄs tengeri alapanyag, amely nemcsak Ă­zletes, hanem tĂĄpanyagdĂșs is – ideĂĄlis kiegĂ©szĂ­tƑje az egĂ©szsĂ©gtudatos Ă©s gasztronĂłmiai szempontbĂłl igĂ©nyes Ă©trendnek.

TĂĄpĂ©rtĂ©k 100 g szĂ­vkagylĂł hĂșsban:
KalĂłria: 79 kcal
Fehérje: 13.5 g
ZsĂ­r: 1.1 g
TelĂ­tett zsĂ­r: 0.3 g
Szénhidråt: 2.8 g
Cukor: 0 g
Koleszterin: 40 mg
NĂĄtrium: 210 mg
Vas: 3.2 mg
Cink: 1.3 mg
Szelén: 39 ”g
B12-vitamin: 15 ”g
Omega-3 zsĂ­rsav: 0.6 g