A tölcséres rókagomba (Craterellus tubaeformis) az őszi erdők egyik legaromásabb, vékony húsú, de gazdag ízvilágú gombája. Jellegzetes tölcséres formájáról, barna kalapjáról és sárgás tönkjéről könnyen felismerhető. Íze intenzív, kissé füstös, ezért kis mennyiségben is erőteljesen ízesíti az ételeket.
A tölcséres rókagomba 3–7 cm-es kalapja szürkésbarna, alul világosabb, sárgás árnyalatú tönkkel. Belseje üreges, csőszerű, és ez adja nevének eredetét is. Szeletelve jól szárítható, főzve is megőrzi állagát. Ideális pirítva, levesben vagy szószban.
Ajánlott fűszerek: fokhagyma, kakukkfű, fehérbors, petrezselyem, vaj. Erőteljes aromája miatt kevés is elég belőle az ízesítéshez.
A tölcséres rókagomba rendkívül alacsony kalóriatartalmú, de tápanyagban gazdag. Kiemelkedően magas a B-vitamin (főként B2 és B3), kálium, vas, réz és D-vitamin tartalma. Erősíti az immunrendszert, támogatja a vérképzést és a sejtvédelmet.
A friss tölcséres rókagomba rövid ideig eltartható – 1–2 nap hűtőben. Szárítva kiválóan megőrzi aromáját, sőt még jobban koncentrálódik benne az íz. Tisztítása szárazon vagy nedves kendővel történjen, víz alatt gyorsan átöblítve. Szeletelve gyorsan elkészíthető.
A tölcséres rókagomba az őszi erdők igazi kulináris különlegessége, amelyet szezonban érdemes frissen felhasználni, vagy gondosan eltárolni a hideg hónapokra.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.