Friss, szeletelt tölcséres rókagomba fűszerekkel tálalva

Tölcséres rókagomba – Az őszi erdők titkos, aromás kincse szeletelve

Friss, szeletelt tölcséres rókagomba fűszerekkel tálalva

A tölcséres rókagomba (Craterellus tubaeformis) az őszi erdők egyik legaromásabb, vékony húsú, de gazdag ízvilágú gombája. Jellegzetes tölcséres formájáról, barna kalapjáról és sárgás tönkjéről könnyen felismerhető. Íze intenzív, kissé füstös, ezért kis mennyiségben is erőteljesen ízesíti az ételeket.

Jellemzők és felismerés

A tölcséres rókagomba 3–7 cm-es kalapja szürkésbarna, alul világosabb, sárgás árnyalatú tönkkel. Belseje üreges, csőszerű, és ez adja nevének eredetét is. Szeletelve jól szárítható, főzve is megőrzi állagát. Ideális pirítva, levesben vagy szószban.

Felhasználási lehetőségek

  • Levesekhez: Gazdag aromája miatt kiváló erdei gombakrémlevesekhez, gulyásokhoz.
  • Pirítva: Vajon vagy olívaolajon, fokhagymával tésztához vagy körethez.
  • Szárítva: Fűszerként vagy levesalapként használható, hosszú ideig eláll.

Ajánlott fűszerek: fokhagyma, kakukkfű, fehérbors, petrezselyem, vaj. Erőteljes aromája miatt kevés is elég belőle az ízesítéshez.

Tápérték és egészségügyi előnyök

A tölcséres rókagomba rendkívül alacsony kalóriatartalmú, de tápanyagban gazdag. Kiemelkedően magas a B-vitamin (főként B2 és B3), kálium, vas, réz és D-vitamin tartalma. Erősíti az immunrendszert, támogatja a vérképzést és a sejtvédelmet.

  • D-vitamin: Természetes forrás, különösen a napszegény hónapokban fontos.
  • Réz és vas: Elengedhetetlenek a vérképzéshez és az oxigénszállításhoz.
  • Rost: Támogatja a bélrendszer működését.

Tárolás és előkészítés

A friss tölcséres rókagomba rövid ideig eltartható – 1–2 nap hűtőben. Szárítva kiválóan megőrzi aromáját, sőt még jobban koncentrálódik benne az íz. Tisztítása szárazon vagy nedves kendővel történjen, víz alatt gyorsan átöblítve. Szeletelve gyorsan elkészíthető.

A tölcséres rókagomba az őszi erdők igazi kulináris különlegessége, amelyet szezonban érdemes frissen felhasználni, vagy gondosan eltárolni a hideg hónapokra.

Tápérték 100 g friss tölcséres rókagombában:
Kalória: 28 kcal
Fehérje: 1.9 g
Zsír: 0.4 g
Telített zsír: 0.1 g
Szénhidrát: 5.2 g
Cukor: 1.2 g
Rost: 2.8 g
Nátrium: 7 mg
Kálium: 495 mg
Foszfor: 93 mg
D-vitamin: 190 IU
Vas: 3.3 mg
Réz: 0.5 mg
B2-vitamin: 0.32 mg
B3-vitamin: 4.2 mg