A tönke búza, vagy latinul emmer (Triticum dicoccum), az egyik legrégebbi termesztett gabonaféle, melynek gyökerei az ókori civilizációkig nyúlnak vissza. Ez az ősi gabona ma újra reneszánszát éli, különösen a bio- és reformkonyhák kedvelt alapanyaga, mivel természetes módon gazdag rostokban, fehérjében és mikrotápanyagokban.
A tönke gazdag ásványi anyagokban, mint például magnézium, vas, cink, valamint magas rost- és fehérjetartalommal rendelkezik. Bár glutént tartalmaz, annak szerkezete kevésbé terhelő a modern búzákhoz képest, így sokak számára jobban emészthető.
A tönkeliszt sokoldalúan felhasználható: készíthető belőle kenyér, keksz, palacsinta, tészta és sütemény. A teljes szemeket megfőzve salátákhoz, levesekhez vagy köretként is használhatjuk. A tönke enyhén diós, édeskésebb íze miatt ízletes és egyedi karaktert ad az ételeknek.
A tönke búza ellenálló, minimális növényvédelmet igényel, ezért ökogazdaságokban is könnyen termeszthető. Alacsonyabb hozama ellenére nagy tápértéke miatt gazdaságilag is értékes. A modern táplálkozásban fenntartható alternatívát jelent a nemesített búzákkal szemben.
Ha valódi, természetes eredetű és tápláló alapanyagot keresel, a tönke (emmer búza) kiváló választás. Egészséges, finom és tiszta forrásból származó ősi gabona, amely újra helyet kap a modern konyhákban.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.