Mosd meg a basmati rizst többször, majd áztasd be 30 percre.
Az áztatás segít a rizsnek egyenletesen megfőni és megakadályozza, hogy összeragadjon.
A csirkét vágd kisebb darabokra, majd keverd össze a joghurttal, zúzott fokhagymával, reszelt gyömbérrel, apróra vágott csilivel, sáfránnyal, római köménnyel és egy csipet sóval. Hagyd pácolódni legalább 1 órán át.
Minél tovább pácolódik a csirke, annál ízletesebb lesz. Ha van rá időd, hagyd akár egy éjszakán át a hűtőben.
Egy nagy edényben hevítsd fel az olajat és a ghee-t, majd pirítsd meg benne a fűszereket (kardamom, fahéj, szegfűszeg, babérlevél), amíg illatosak nem lesznek.
A fűszereket ne égesd meg, mert akkor keserű ízük lesz.
Add hozzá a vékonyra szeletelt hagymát, és pirítsd aranybarnára. Ezután keverd hozzá az aprított paradicsomot, és főzd, amíg sűrű szószt nem kapsz.
A hagymát lassan, alacsony lángon pirítsd, hogy karamellizálódjon és édesebb legyen.
Tedd a pácolt csirkét a fűszeres alaphoz, és süsd 10 percig, amíg a hús kifehéredik és az ízek összeérnek.
A csirkét időnként keverd meg, hogy ne ragadjon le.
Forralj fel 600 ml vizet egy külön lábasban, majd add hozzá az előáztatott rizst és a sót. Főzd 7-8 percig, amíg félig megpuhul.
A rizst ne főzd túl, mert a biryani készítése során még párolódni fog.
Rétegezd a félig főtt rizst a csirkés alapra, és szórd meg aprított koriander- és mentalevéllel. Locsold meg egy kis sáfrányos vízzel a tetejét.
A sáfrányos víz adja a biryani jellegzetes sárga színét és aromáját.
Fedd le az edényt, és főzd alacsony lángon 20 percig, hogy az ízek összeérjenek és a rizs teljesen megpuhuljon.
Az edényt szorosan fedd le, hogy a gőz ne szökjön ki. Ha nincs jól záródó fedőd, tegyél alá egy konyharuhát.
Hagyd a biryanit pihenni 5 percig, majd óvatosan keverd át és tálald melegen.
A pihentetés után a rizs könnyebben elkeverhető anélkül, hogy összetörne.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.