Frissen sült borhabos-mézes bagel

Borhabos-mézes bagel

A bagel világszerte népszerű péksütemény, amely eredetileg Lengyelországból származik. Ez a borhabos-mézes változat egyedi és elegáns kombinációja a fehérbor gazdag aromájának és a méz természetes édességének. A bor finom savassága tökéletesen kiegyensúlyozza a mézet, így egy különleges, ízletes bagelt kapunk, amely kiválóan illik egy csésze kávé vagy tea mellé. Tökéletes választás egy exkluzív reggelihez vagy délutáni kényeztetéshez.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
2150 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
7 g Száraz élesztő
30 g Kristálycukor
5 g
200 ml Meleg víz
80 ml Fehérbor
50 g Méz
1 db Tojás
30 ml Tej
5 ml Vaníliakivonat

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót. Fontos, hogy a só ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel, mert gátolhatja az élesztő hatását.

    A hozzávalóknak szobahőmérsékletűnek kell lenniük a legjobb eredmény eléréséhez.

    2

    Öntsd hozzá a meleg vizet és a fehérbort, majd keverd össze fakanállal, amíg a tészta összeáll. Ha már formázható, kezdd el kézzel dagasztani kb. 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz.

    A víz ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A tésztát alaposan dagaszd, hogy szép, rugalmas legyen.

    3

    Fedd le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A tésztát huzatmentes, meleg helyen keleszd. Ha nincs meleg hely, a sütőt alacsony hőfokon melegítsd elő, majd kapcsold ki és tedd be a tésztát.

    4

    Gyúrd bele a mézet és a vaníliakivonatot a megkelt tésztába, hogy egyenletesen eloszoljanak.

    A mézet melegítsd fel kicsit, hogy könnyebben el lehessen keverni a tésztával.

    5

    Oszd a tésztát 8 egyenlő részre, és formázz belőlük gombócokat. Az ujjaddal készíts lyukat a közepükbe, és finoman húzd szét, hogy bagel formát kapj.

    A lyuk ne legyen túl kicsi, mert sütés közben összeugrik.

    6

    Egy nagy lábasban forralj vizet, majd csökkentsd a hőfokot. Egyesével főzd a bagel-eket 30 másodpercig mindkét oldalukon, majd tedd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire.

    A főzés segít a bagel-eknek, hogy kívül ropogósak, belül pedig puhák legyenek.

    7

    A tojást keverd össze a tejjel, és kend meg a bagel-ek tetejét. Ez segít, hogy szép aranybarnára süljenek.

    A tojásos tej helyett használhatsz csak tojássárgáját is a még szebb színért.

    8

    Előmelegített sütőben süsd 200°C-on 20-25 percig, amíg aranybarnára pirulnak.

    A sütési idő sütőfüggő, figyelj a bagel-ekre, nehogy megégjenek.

    9

    Hagyd kihűlni, majd tálald frissen, egy kevés extra mézzel megcsorgatva.

    A bagel-ek frissen a legfinomabbak, de légmentesen záródó dobozban néhány napig eltarthatók.