Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót. Fontos, hogy a só ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel, mert gátolhatja az élesztő hatását.
A hozzávalóknak szobahőmérsékletűnek kell lenniük a legjobb eredmény eléréséhez.
Öntsd hozzá a meleg vizet és a fehérbort, majd keverd össze fakanállal, amíg a tészta összeáll. Ha már formázható, kezdd el kézzel dagasztani kb. 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz.
A víz ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A tésztát alaposan dagaszd, hogy szép, rugalmas legyen.
Fedd le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tésztát huzatmentes, meleg helyen keleszd. Ha nincs meleg hely, a sütőt alacsony hőfokon melegítsd elő, majd kapcsold ki és tedd be a tésztát.
Gyúrd bele a mézet és a vaníliakivonatot a megkelt tésztába, hogy egyenletesen eloszoljanak.
A mézet melegítsd fel kicsit, hogy könnyebben el lehessen keverni a tésztával.
Oszd a tésztát 8 egyenlő részre, és formázz belőlük gombócokat. Az ujjaddal készíts lyukat a közepükbe, és finoman húzd szét, hogy bagel formát kapj.
A lyuk ne legyen túl kicsi, mert sütés közben összeugrik.
Egy nagy lábasban forralj vizet, majd csökkentsd a hőfokot. Egyesével főzd a bagel-eket 30 másodpercig mindkét oldalukon, majd tedd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire.
A főzés segít a bagel-eknek, hogy kívül ropogósak, belül pedig puhák legyenek.
A tojást keverd össze a tejjel, és kend meg a bagel-ek tetejét. Ez segít, hogy szép aranybarnára süljenek.
A tojásos tej helyett használhatsz csak tojássárgáját is a még szebb színért.
Előmelegített sütőben süsd 200°C-on 20-25 percig, amíg aranybarnára pirulnak.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj a bagel-ekre, nehogy megégjenek.
Hagyd kihűlni, majd tálald frissen, egy kevés extra mézzel megcsorgatva.
A bagel-ek frissen a legfinomabbak, de légmentesen záródó dobozban néhány napig eltarthatók.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.