Aranybarnára sütött burgonyás lángos fokhagymás tejföllel és reszelt sajttal tálalva.

Burgonyás lángos

A burgonyás lángos a magyar strandok és fesztiválok egyik közkedvelt étele, amelyet már a parasztok is előszeretettel fogyasztottak. A burgonyával gazdagított tészta kívül ropogós, belül pedig puha és omlós, amit gyakran fokhagymával és tejföllel kínálnak.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 5
300 g Főtt burgonya
500 g Liszt
25 g Élesztő
200 ml Langyos tej
1 tk Cukor
1 tk Info
500 ml Olaj (sütéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatjuk, majd az áttört főtt burgonyához és a liszthez adjuk.

    A tej ne legyen túl forró, mert az tönkreteheti az élesztőt. A burgonya legyen teljesen áttörve, hogy ne maradjanak benne darabok.

    2

    Hozzáadjuk a sót, és sima tésztává dagasztjuk. Lefedve meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.

    A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától. Ha túl ragacsos, adj hozzá még egy kevés lisztet. A kelesztéshez ideális hely a sütő, alacsony hőfokon (kb. 30-40°C).

    3

    A megkelt tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, majd kis darabokra vágjuk, és korongokat formázunk belőle.

    Ne nyújtsd túl vékonyra a tésztát, mert akkor könnyen kiszárad sütés közben. A korongokat kézzel is formázhatod, ha szeretnéd rusztikusabbra.

    4

    Forró olajban mindkét oldalukat aranybarnára sütjük a lángosokat.

    Az olaj legyen elég forró, de ne túl forró, mert akkor a lángos kívül megég, belül pedig nyers marad. Sütés közben figyelj, hogy ne tegyél túl sok lángost egyszerre az olajba, mert akkor lehűti az olajat.

    5

    Frissen, fokhagymás tejföllel és sajttal megszórva tálaljuk.

    A fokhagymás tejfölhöz használj friss fokhagymát, és ízlés szerint keverheted bele egy kevés sót és borsot is. A tetejére reszelhetsz trappista vagy mozzarella sajtot is.