Haggis rakott krumpliban, rétegezett burgonyás és haggis töltelékkel, sült aranybarna sajttal

Haggis rakott krumpliban

A rakott krumpli Magyarország egyik legismertebb komfort étele, amely gyakran kerül az asztalra vasárnapi ebédeken. A skót konyha egyik ikonikus eleme, a haggis, különösen izgalmassá teszi ezt a klasszikust. A két konyha találkozásából született ez a recept, ahol a haggis mély, fűszeres ízvilága tökéletesen harmonizál a krémes, tejszínes burgonyarétegekkel. A vegetáriánus változat azoknak is ideális, akik mellőzni szeretnék a húsos alapanyagokat. Tökéletes választás egy különleges vacsorára, vagy amikor valami igazán különleges egytálételre vágysz.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
540 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
800 g Burgonya
400 g Vegetáriánus haggis
1 db Vöröshagyma
2 ek. Növényi vaj vagy olaj
200 ml Növényi tejszín
1 csipet Szerecsendió (reszelt)
1 tk.
1 csipet Fekete bors
100 g Reszelt vegán sajt (opcionális)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Hámozd meg és karikázd fel a burgonyát vékony szeletekre. Egy lábasban sós vízben főzd 10 percig, majd szűrd le.

    A burgonyaszeleteket ne főzd túl, csak félig, hogy a sütés alatt ne essen szét.

    2

    A hagymát vágd apróra, és olajon dinszteld üvegesre. Add hozzá a vegetáriánus haggist, és együtt pirítsd 5 percig.

    A pirítással még intenzívebb ízeket kapsz – enyhén karamellizáld a hagymát.

    3

    Egy tűzálló tálat olajozz ki, és rétegezd a hozzávalókat: alulra egy sor burgonya, rá a haggis-hagymás keverék, majd újra burgonya.

    A tetejére mindenképp burgonya kerüljön, hogy szép aranybarna kéreg keletkezzen.

    4

    A növényi tejszínt keverd össze sóval, borssal, szerecsendióval, és öntsd egyenletesen a rétegezett ételre.

    A tejszínt akár kevés növényi sajttal is dúsíthatod a krémesebb textúra érdekében.

    5

    Szórd meg reszelt vegán sajttal, majd süsd 180°C-on 25–30 percig, amíg a teteje aranybarnára sül.

    Ha ropogósabb kérget szeretnél, a sütés utolsó 5 percében kapcsolj rá felső grill fokozatra.

    6

    Hagyd pár percet pihenni szeletelés előtt, majd tálald friss zöldsalátával.

    Tálaláskor szórd meg friss petrezselyemmel vagy újhagymával az extra frissességért.