Lepinja joghurttal, frissen tálalva

Lepinja joghurttal

A lepinja egy hagyományos közel-keleti étel, amely különböző variációkban készülhet, és gyakran tálalják joghurttal. Ez a recept a puha, illatos lepinyákat frissen készíti, és kiválóan illik joghurttal. A lepinja egyszerűen elkészíthető, és az egész család kedvence lesz. Az otthon készített lepinyák a legjobban frissen, melegen tálalva ízlenek, így ideális választás vacsorára vagy vendégváró ételként.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Fehér liszt
20 g Friss élesztő
200 ml Joghurt
100 ml Víz
1 ek. Cukor
1 tk.
2 ek. Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A friss élesztőt morzsold bele egy kis langyos vízbe, add hozzá a cukrot, és hagyd felfutni 10 percig.

    Ha a víz túl forró, elpusztíthatja az élesztőt, ezért ügyelj arra, hogy langyos vízben felfuttasd.

    2

    A lisztet szitáld egy nagy tálba, majd add hozzá a sót és az olívaolajat. Keverd össze, majd öntsd hozzá az élesztős keveréket és a joghurtot.

    A joghurt krémessé teszi a tésztát, és extra puha állagot biztosít.

    3

    Dolgozd össze a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha túl ragadós, adj hozzá egy kis lisztet.

    Ha a tészta túl ragadós, ne aggódj, csak folytasd a gyúrást, és a liszt segíteni fog a megfelelő állag elérésében.

    4

    Takard le a tálat, és hagyd kelni a tésztát meleg helyen 1 órán keresztül, amíg meg nem duplázódik a térfogata.

    Ha gyorsabban szeretnéd kelni a tésztát, egy meleg, de nem túl forró helyen hagyd pihenni.

    5

    Miután a tészta megkelt, oszd fel 6-8 egyenlő részre, és formázz belőlük golyókat.

    Ha egyenletes golyókat szeretnél, használj mérleget, hogy mindegyik pontosan ugyanakkora legyen.

    6

    Minden golyót nyújts ki kb. 1-2 cm vastag kör alakúra, majd egy serpenyőben, közepes lángon, szárazon süsd meg a lepinyákat 2-3 percig mindkét oldalon.

    A lepinyák sütéséhez nem szükséges olaj, a serpenyőben elég a tészta nedvessége ahhoz, hogy szépen megpiruljon.

    7

    Amikor a lepinyák mindkét oldala aranybarna, vedd ki őket, és tálald melegen joghurttal.

    A frissen sült lepinyát tökéletesen illik joghurttal tálalni, de akár egy kis fokhagymás joghurttal is variálhatod.