Moqueca klasszikus, hal, kókusztej és zöldségekkel tálalva

Moqueca klasszikus

A Moqueca egy tradicionális brazil étel, amelyet különösen Bahia régiójában készítenek. A halat kókusztejjel és fűszeres zöldségekkel főzik, így egy gazdag és ínycsiklandó étel születik. Történeti háttér: A Moqueca a 17. században alakult ki, és azóta is a brazil konyha egyik legismertebb étele. A kókusztej és a fűszerek használata jellemzi ezt a fogást, amely egyszerre friss és gazdag ízű.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
600 g Fehér húsú hal (pl. tőkehal vagy dorado)
2 db Piros paprika
1 db Vöröshagyma
4 gerezd Fokhagyma
400 ml Kókusztej
3 ek. Pálmazsír vagy olívaolaj
1 db Lime (citrom)
1 csokor Friss koriander
1 db Piros chili paprika
200 g Tomato passata vagy friss paradicsom
1 csipet
0.5 tk. Frissen őrölt bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A halat darabold fel 3-4 cm-es kockákra, és a lime levével locsold meg. Hagyjd pihenni 10-15 percig, hogy a hal íze jobban átjárja.

    A lime savanykás íze segít a hal frissességében és fokozza az ízeket.

    2

    A vöröshagymát, fokhagymát és a paprikákat vágd apróra. A friss koriandert durvára vágd fel.

    A hagymákat és fokhagymát ne vágd túl apróra, mert így jobban kioldódik az ízük a főzés során.

    3

    Egy nagy serpenyőben hevítsd fel a pálmazsírt vagy az olívaolajat, majd add hozzá a hagymát és fokhagymát. Pirítsd őket üvegesre.

    Ha nem szeretnél túl erős fokhagymát, párold lassabban, hogy ne égjen meg.

    4

    Add hozzá a paprikákat és a chilipaprikát, és párold őket 5 percig.

    A chili hozzáadása fokozza az étel pikáns ízét, de ha nem szereted a csípőset, kevesebb chilit is használhatsz.

    5

    Ezután öntsd bele a paradicsom passata-t vagy a felaprított paradicsomot, és főzd 5 percig.

    A paradicsom ízesíti az ételt, és gazdagabbá teszi az alapot.

    6

    A kókusztejet is add hozzá, majd keverd jól össze. Főzd közepes lángon 10-15 percig, amíg az alap sűrűsödni kezd.

    A kókusztej sima és krémes állagot ad az ételnek, ezért nem szükséges túl sok víz a főzéshez.

    7

    A haldarabokat helyezd bele a serpenyőbe, és főzd további 10-12 percig, amíg a hal teljesen átsül.

    A halat nem szabad túl főzni, különben száraz lesz, így figyeld a főzés idejét.

    8

    Tálald a moquecát friss korianderrel díszítve, és lime szeletekkel.

    A lime és koriander friss ízei kiemelik az étel gazdag ízvilágát.