Okowa csirkével és zöldségekkel, gazdag rizses étel friss zöldségekkel

Okowa csirkével és zöldségekkel

Az Okowa egy hagyományos japán étel, amely rizst és különféle hozzávalókat kombinál, például húsokat és zöldségeket. Eredetileg a szentélyekben és templomokban készítették, hogy áldozatként kínálják az isteneknek. A csirkével és zöldségekkel készült változata a modern japán étkezés részévé vált, és különösen népszerű a családi vacsorák során. Az étel egyszerű, mégis ízletes, és a rizs gazdag textúrája tökéletesen illik a csirkehús és a zöldségek kombinációjához.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
650 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Csirkehús (csirkemell vagy csirkecomb)
250 g Rizs (jápanit vagy rövid szemű rizs)
1 db Sárgarépa
100 g Zöldborsó
3 ek. Szójaszósz
1 ek. Mirin
1 ek. Szezámmag
2 gerezd Fokhagyma
2 cm Gyömbér
500 ml Víz
2 ek. Olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A csirkehúst vágd fel kisebb darabokra. Sózd és borsozd meg a csirkehúst, majd hagyd állni 10 percig, hogy az ízek beázzanak.

    A csirkehús szeletelése előtt ügyelj arra, hogy egyenletes darabokat vágj, így minden darab egyformán fog átsülni.

    2

    A rizst alaposan öblítsd le hideg vízben, amíg a víz tiszta nem lesz. Ez segít eltávolítani a felesleges kemikáliákat és segíti a rizs pelyhes textúráját.

    Ne hagyd, hogy a rizs túl sokáig álljon a vízben, mert megpuhulhat, és nem lesz annyira pelyhes.

    3

    A sárgarépát hámozd meg, és vágd fel vékony szeletekre. A fokhagymát zúzd össze, a gyömbért pedig reszeld finomra.

    A zöldségek egyformán aprított darabokban gyorsabban főnek meg, és az ízek is egyenletesebben oszlanak el.

    4

    Egy nagy serpenyőben vagy wokban hevítsd fel az olívaolajat. Tedd bele a csirkehúst, és süsd meg 5-7 percig, amíg megpirul és át nem sül.

    A hús pirításához ne használj túl magas hőt, mert a külső része megéghet, míg a belseje nyers maradhat.

    5

    Add hozzá a reszelt gyömbért, zúzott fokhagymát, a sárgarépát, és a zöldborsót. Párold őket 3-4 percig, amíg a zöldségek enyhén megpuhulnak.

    A zöldségeket alacsony lángon párold, hogy ne veszítsenek el túl sok tápanyagot és ízt.

    6

    Öntsd hozzá a szójaszószt, a mirint és a vizet. Hozd felforrni, majd csökkentsd a hőt, és főzd 15-20 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A szójaszósz és a mirin édes-savanyú ízvilágot ad a mártásnak, és gazdagítja az ételt.

    7

    Amikor minden hozzávaló megpuhult és az ízek összeértek, add hozzá a rizst. Keverd össze, és főzd még 5 percig, hogy a rizs átvegye a fűszeres ízeket.

    A rizst mindig alaposan keverd át, hogy ne legyen csomós és egyenletesen fűszerezett legyen.

    8

    A végén szórd meg a szezámmaggal és friss korianderrel. Tálald melegen.

    A szezámmag ad egy finom ropogósságot és ízt a mártásban, a koriander pedig frissítő ízt ad az ételnek.