Perui stílusú pizza aji amarillo pasztával és helyi fűszerekkel

Pizza Peruana – Peru, helyi fűszerek és szósz

A perui konyha világszerte híres egyedi ízvilágáról és gazdag fűszerezéséről. A Pizza Peruana egy olyan különleges változat, amely ötvözi az olasz pizza hagyományait a perui kulináris elemekkel. Az aji amarillo paszta enyhén csípős, édeskés ízt ad az alapnak, míg a koriander és a lime frissessége tökéletes egyensúlyt teremt. Ez a pizza remek választás mindazoknak, akik szeretik a fűszeres, de harmonikus ízvilágot. Ha szeretnél egy kis dél-amerikai csavart adni az otthoni pizzázásnak, próbáld ki ezt a különleges receptet!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 30 perc
780 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Finomliszt
7 g Száraz élesztő
300 ml Langyos víz
1 tk.
1 tk. Cukor
30 ml Olívaolaj
30 g Aji amarillo paszta (perui sárga chili krém)
10 g Friss koriander
200 g Mozzarella sajt
2 db Friss paradicsom
1 db Lilahagyma
20 ml Friss lime lé
1 tk. Perui fűszerek (kömény, oregánó, paprika)
50 g Fekete olívabogyó
1 tk. Fokhagymapor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy tálban keverd össze a langyos vizet, a cukrot és a száraz élesztőt, majd hagyd állni 10 percig, hogy az élesztő aktiválódjon.

    Fontos, hogy a víz ne legyen túl meleg, mert az megöli az élesztőt. A 10 perc alatt láthatóvá kell válnia az élesztő aktivitásának (habosodás).

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd add hozzá az élesztős vizet és az olívaolajat. Gyúrd össze sima, rugalmas tésztává.

    Az olívaolaj segít a tésztát rugalmasabbá tenni. Ha a tészta túl ragadós, adj hozzá egy kevés lisztet. Ha túl száraz, adj hozzá egy kevés vizet.

    3

    Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A meleg hely elősegíti a tészta kelését. Ha nincs elég meleg, a kelesztési idő meghosszabbodhat.

    4

    Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra, és bélelj ki egy sütőlemezt sütőpapírral.

    Az előmelegített sütő biztosítja, hogy a pizza egyenletesen süljön meg.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kör alakúra, majd helyezd a sütőlemezre.

    A liszt segít megakadályozni, hogy a tészta leragadjon a felületre.

    6

    Kend meg a pizza tetejét aji amarillo pasztával, majd szórd meg fokhagymaporral és perui fűszerekkel.

    Az aji amarillo paszta egy perui chiliszósz, ami pikáns ízt ad a pizzának. Ha nem kapsz, helyettesítheted más chiliszósszal, de vedd figyelembe a csípősségét.

    7

    Szórd rá a reszelt mozzarellát, majd rendezd el rajta a vékonyra szeletelt lilahagymát, friss paradicsomkarikákat és olívabogyókat.

    A feltétek mennyisége ízlés szerint változtatható. A lilahagyma és a paradicsom frissességet ad a pizzának.

    8

    Spricceld meg frissen facsart lime lével, majd helyezd a sütőbe és süsd kb. 12-15 percig, amíg a szélek aranybarnára sülnek és a sajt megolvad.

    A lime lé savanykás íze jól kiegészíti a többi hozzávalót. Ne spórold ki!

    9

    Vedd ki a sütőből, szórd meg friss korianderrel, hagyd kicsit hűlni, majd szeleteld és tálald melegen.

    A koriander frissítő ízt ad a kész pizzának. Ha nem szereted a koriandert, helyettesítheted petrezselyemmel.