Ruisleipä füstölt ízesítéssel, frissen sült finn kenyér

Ruisleipä füstölt ízesítéssel

A ruisleipä, a finn kenyér egyik legismertebb változata, hagyományosan rozsliszttel készül, de a búzaliszt hozzáadásával egy enyhébb és könnyebb textúrát kapunk. A füstölt paprika és a sajt hozzáadása különleges ízt ad a kenyérnek, ami tökéletesen illik a finn konyhához. A házi készítésű változat frissességet és gazdag ízt biztosít, amit semmi sem pótolhat.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 55 perc
1500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
400 g Rozsliszt
100 g Búzaliszt
10 g Élesztő
1 tk. Füstölt paprika
1 tk.
300 ml Víz
2 ek. Olívaolaj
50 g Füstölt sajt
1 tk. Cukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A vizet egy kis edényben melegítsd meg, és oldd fel benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd pihenni 10 percig, hogy az élesztő felhabosodjon.

    A víz ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a rozslisztet, búzalisztet, füstölt paprikát és sót. Add hozzá az élesztős vizet és az olívaolajat, majd gyúrd sima tésztává.

    Ha a tészta túl száraznak tűnik, adj hozzá még egy kevés vizet.

    3

    Hagyd a tésztát pihenni egy órán keresztül, hogy duplájára nőjön. Ezután borítsd ki a tésztát egy enyhén lisztezett felületre, és formázz belőle egy kenyérformát.

    A pihenés alatt a tészta könnyen megemelkedik, így fontos, hogy ne hagyd ki a kelesztést.

    4

    A formázott tésztát helyezd egy előre kivajazott vagy sütőpapírral bélelt sütőformába, és hagyd ismét pihenni 30 percig.

    A második pihenés segít abban, hogy a kenyér puhább és levegősebb legyen.

    5

    Közben melegítsd elő a sütőt 220°C-ra. Miután a kenyér pihent, tedd be a sütőbe, és süsd 30-35 percig, amíg a teteje aranybarna és ropogós lesz.

    Ha a kenyér teteje túl gyorsan barnul, takard le egy alufóliával.

    6

    Miután elkészült, vedd ki a kenyérből és hagyd kihűlni. Amikor még meleg, reszelj rá egy kis füstölt sajtot.

    A füstölt sajt ad egy finom, gazdag ízt a kenyérhez, és szép textúrát biztosít.