Saltimbocca gombával tálalva, borjúhús, sonka, zsálya és párolt gomba fehérboros mártásban

Saltimbocca gombával

A Saltimbocca gombával a klasszikus római fogás továbbgondolt változata, amelyben a gombás szósszal még gazdagabbá válik az étel ízvilága. Történeti háttér: míg a hagyományos saltimbocca zsályával és sonkával készül, számos olasz vidéken – főként Umbria és Toszkána területén – gyakran egészítik ki gombával, hogy tartalmasabb, rusztikusabb egytálétel váljon belőle. Technikai tanács: a gombát ne mossuk vízben, csak töröljük le, hogy ne szívjon magába túl sok nedvességet. Felhasználói élmény: ez az étel kiváló választás őszi-téli estékre, amikor a meleg, sűrű szósz és a pirult hús minden falatja kényeztet. Tálalható pirított polentával vagy friss házi kenyérrel – így a mártás utolsó cseppje sem vész kárba.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
1050 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
8 db Borjúszelet
8 db Parmai sonka
8 db Friss zsályalevél
200 g Csiperkegomba
3 ek. Liszt
40 g Vaj
2 ek. Olívaolaj
100 ml Száraz fehérbor
0.5 tk.
0.5 tk. Feketebors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A borjúszeleteket klopfold ki vékonyra, majd sózd, borsozd. Minden szeletre tegyél egy parmai sonkát és egy zsályalevelet, majd tűzd össze fogpiszkálóval.

    A húsok legyenek egyforma vastagságúak, így egyenletesen sülnek át.

    2

    A szeleteket enyhén lisztezd be, hogy a szószhoz sűrűbb állagot kapj.

    A felesleges lisztet rázd le, így nem ég le sütés közben a serpenyőben.

    3

    Forrósítsd fel az olívaolajat és vajat egy serpenyőben. Süsd meg a húsokat sonkás oldalukkal lefelé kezdve 2-3 percig, majd fordítsd meg és süsd tovább 2 percig. Vedd ki és tartsd melegen.

    Ne zsúfold túl a serpenyőt – dolgozz két adagban, ha kell, hogy minden szelet szép kérget kapjon.

    4

    Ugyanabban a serpenyőben párold meg a felszeletelt gombát 4-5 perc alatt, amíg megpuhul és levet ereszt.

    Ha túl sok levet enged, magas hőfokon gyorsan elpárologtathatod a felesleget.

    5

    Öntsd a gombára a fehérbort, forrald fel, majd főzd 2-3 percig, míg kissé besűrűsödik. Ezután tedd vissza a húsokat a serpenyőbe, és forgasd meg őket a gombás szószban.

    A szósz akkor jó, ha selymes és jól bevonja a húst és a gombát is – ne legyen túl híg.