Thali oriya bhog stílusban, indiai étkezés rizssel, lencsével, pirított zöldségekkel és purikkal

Thali oriya bhog stílusban

A thali egy tradicionális indiai étkezés, amely különféle ételek gazdag választékát kínál. Az Oriya bhog stílusban készült thali egy különleges változat, amely Odisha régió gasztronómiáját tükrözi. A gazdag fűszerekkel és friss alapanyagokkal készült étel minden falata egy izgalmas ízélmény, amely az indiai konyha sokszínűségét és gazdagságát mutatja be.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra 10 perc
850 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Basmati rizs
100 g Főtt lencse
150 g Sült zöldségek (sárgarépa, burgonya, borsó)
100 g Joghurttal készült raita
4 db Puri (indiai lepény)
1 tk. Methi (csombor)
1 tk. Kurkumapor
1 tk. Mustármag
6 db Curry levelek
1 ek. Szójaszósz
1 tk. Szezámmag
1 tk. Tamarind paszta
1 csokor Friss koriander

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A basmati rizst alaposan öblítsd le hideg vízben, majd tedd egy lábasba és főzd meg 20-25 perc alatt. Tartsd melegen, amíg a többi hozzávalót elkészíted.

    A rizst lehetőleg ne keverd túl, hogy ne törjön össze, és a szemek szépen különálljanak.

    2

    A lencsét öblítsd le, és egy fazékban főzd meg 15-20 perc alatt, amíg megpuhul. Ízesítsd sóval és kurkumával.

    A lencse gyorsabban fő, ha előzőleg áztatod, így érdemes előző este beáztatni.

    3

    A zöldségeket (sárgarépa, burgonya, borsó) hámozd meg, majd egy serpenyőben pirítsd őket olajon, amíg meg nem puhulnak. Ízesítsd sóval és kurkumával.

    A zöldségeket ne pirítsd túl, hogy megőrizzék friss ízüket, de legyenek szépen megpuhulva.

    4

    A joghurttal készült raitát készítsd el úgy, hogy a joghurtot összekevered egy kis sóval és korianderrel. Tedd félre, hogy az ízek összeérjenek.

    A raita frissítő íze nagyszerűen ellensúlyozza az étel fűszerességét.

    5

    A purikat (indiai lepény) forrósítsd meg egy serpenyőben, és tálald őket a rizs mellé.

    A puri tökéletesen kiegészíti az ételt, ha frissen és melegen tálalod.

    6

    Tálald a kész thali-t úgy, hogy egy nagy tálra helyezed a rizst, a főtt lencsét, a pirított zöldségeket, a raitát és a purikat.

    A thali-t mindig színesen és gazdagon tálald, hogy az étkezés valóban ünnepélyes legyen.

    7

    Díszítsd a thali-t friss korianderrel és szórj rá egy kevés szezámmagot.

    A koriander frissessége és a szezámmag ropogóssága tökéletes kiegészítője a gazdag ételnek.