Frissen sült tigrismintás kenyér

Tiger bread - Tigrismintás kenyér

A tiger bread, vagy más néven holland kenyér, egy különleges textúrájú pékáru, amelyet az egyedülálló ropogós máza tesz különlegessé. A rizslisztes bevonat sütés közben megrepedezik, és tigrismintához hasonló külsőt eredményez. A kenyér eredetileg Hollandiából származik, de ma már világszerte népszerű. Kívül ropogós, belül pedig puha és könnyű, így tökéletes szendvicsekhez vagy önmagában vajjal és sajttal fogyasztva.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Búzaliszt
300 ml Langyos víz
7 g Száraz élesztő
10 g Kristálycukor
10 g
30 g Vaj
20 ml Tej (kenéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy kis tálban keverd össze a langyos vizet, az élesztőt és a cukrot. Hagyd állni 10 percig, amíg habos lesz.

    Fontos, hogy a víz langyos legyen, ne túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A cukor táplálékot ad az élesztőnek, így gyorsabban felfut.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd add hozzá az élesztős keveréket és az olvasztott vajat.

    A sót ne közvetlenül az élesztőhöz add, mert gátolhatja a felfutását.

    3

    Gyúrd a tésztát 10-12 percig, amíg rugalmas és sima lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.

    A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas. Ne adj hozzá túl sok lisztet, mert akkor kemény lesz a kenyér.

    4

    Takard le egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a tészta a duplájára nő.

    A tésztát meleg helyen, huzattól védve keleszd. A sütőben, alacsony hőfokon (kb. 30-40°C) is kelesztheted.

    5

    Eközben készítsd el a tigrismintás mázat: egy tálban keverd össze 100 g rizslisztet, 100 ml langyos vizet, 5 g cukrot, 5 g olajat és 1 g sót, hogy sűrű, kenhető pasztát kapj.

    A rizsliszt adja a jellegzetes tigrismintát a kenyérnek. Ha nincs rizsliszted, helyettesítheted finomliszttel, de a minta nem lesz olyan szép.

    6

    Oszd a megkelt tésztát két egyenlő részre, majd formázd kenyér vagy zsemle alakúra.

    A tésztát óvatosan formázd, hogy ne nyomd ki belőle a levegőt.

    7

    Kend meg a tészták tetejét a rizslisztes mázzal egy ecset segítségével, hogy a sütés során kialakuljon a tigrisminta.

    A mázat vastagon kend fel a tésztára, hogy a minta jól látható legyen.

    8

    Helyezd a tésztákat sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyd kelni további 30 percig.

    Ez a második kelesztés segít a kenyérnek még könnyebbé és levegősebbé válni.

    9

    Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra, és süsd a kenyeret 25-30 percig, amíg a külseje aranybarna és repedezett lesz.

    A sütési idő a sütőtől függően változhat. Figyeld a kenyeret, és ha túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    10

    Hagyd kissé hűlni, majd szeleteld és tálald vajjal vagy sajttal.

    A kenyér könnyebben szeletelhető, ha kissé kihűlt. Frissen a legfinomabb!