Tunnbröd laposkenyér frissen sütve

Tunnbröd - Svéd laposkenyér

A tunnbröd, vagyis a svéd laposkenyér, Észak-Svédország egyik legismertebb péksüteménye. A hagyomány szerint már évszázadok óta sütik, mivel a rozsliszt hosszú ideig eltartható, és a kenyér könnyen elkészíthető egy egyszerű serpenyőben vagy kemencében. Az északi vándorok és halászok számára ez a kenyér ideális volt, mivel jól tárolható, mégis puha marad. Ma már a tunnbröd elengedhetetlen része a svéd street foodnak, például a híres \'Tunnbrödsrulle\' kolbászos tekercs formájában.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
250 g Rozsliszt
250 g Finomliszt
7 g Száraz élesztő
10 g Cukor
5 g
200 ml Meleg tej
50 g Vaj
20 g Méz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy kis tálban keverd össze a langyos tejet a száraz élesztővel és a cukorral. Hagyd állni 10 percig, amíg az élesztő felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A 30-35°C az ideális hőmérséklet.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a rozslisztet és a finomlisztet, majd add hozzá a sót.

    A sót mindig a liszttel keverd össze, ne közvetlenül az élesztővel, mert az gátolja a kelést.

    3

    Öntsd hozzá a felfuttatott élesztős keveréket, az olvasztott vajat és a mézet, majd gyúrd össze egy lágy, rugalmas tésztává.

    A vajat ne forrón add hozzá, hanem langyosan. A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas tapintású.

    4

    Takard le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg duplájára nő.

    A legjobb, ha a tésztát huzatmentes, meleg helyen keleszted. Például a sütőben, alacsony hőfokon (kb. 30°C) vagy egy meleg radiátor közelében.

    5

    Borítsd ki a tésztát egy enyhén lisztezett felületre, majd oszd 8 egyenlő részre.

    A lisztezett felület segít, hogy a tészta ne ragadjon le.

    6

    Nyújtsd ki minden darabot vékony, kb. 2-3 mm vastagságúra.

    Minél vékonyabbra nyújtod, annál ropogósabb lesz a laposkenyér.

    7

    Egy forró, száraz serpenyőben süsd a laposkenyereket oldalanként 1-2 percig, amíg kis barna foltok jelennek meg rajtuk.

    A serpenyő legyen nagyon forró, de ne füstöljön. Ha túl gyorsan sül, vedd lejjebb a hőfokot.

    8

    Helyezd őket egy tiszta konyharuhára, és fedd le, hogy puhák maradjanak.

    Ha nem feded le őket, a laposkenyerek kiszáradhatnak és kemények lesznek.