Vatapá de peixe com pimenta-malagueta, egy brazil étel csípős piri-piri és kókusztejjel

Vatapá de peixe com pimenta-malagueta

A Vatapá de peixe com pimenta-malagueta a brazil konyha egyik legismertebb halétele, amely a hagyományos piri-piri csípős ízt és a kókusztej gazdagságát ötvözi. Eredetileg Bahia állam területéről származik, és az étel a különféle fűszerek és az édes kókusztej kombinációjával lett híres. A piri-piri, más néven malagueta paprika, intenzív csípősséget ad a halnak, míg a kókusztej lágyítja és gazdagítja a szószt. Az étel igazi ínycsiklandó élményt kínál azoknak, akik a fűszeres brazil ízeket keresik.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Fehér hal filé (például tőkehal)
400 ml Kókusztej
2 db Piri-piri (pimenta-malagueta)
3 gerezd Fokhagyma
1 db Hagyma
1 db Édesburgonya
2 ek. Olívaolaj
1 ág Cilantro (friss koriander)
1 csipet
1 csipet Bors
1 tk. Cukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A hal filét vágd fel kisebb darabokra, és tedd félre.

    A halat gyorsan, de finoman vágd fel, hogy ne törjön össze, és megőrizze a textúráját.

    2

    A hagymát és fokhagymát apróra vágd. Az édesburgonyát hámozd meg, majd kockázd fel.

    Az édesburgonyát ne hagyd túl nagy darabokra vágva, hogy gyorsabban megfőjön.

    3

    Egy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat, majd pirítsd meg benne a hagymát és fokhagymát, amíg üvegesednek.

    Figyelj rá, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert az keserű ízt adhat.

    4

    Add hozzá az édesburgonyát, és párold 5-7 percig, amíg enyhén megpuhul.

    Az édesburgonya párolásával az íze intenzívebbé válik, és jobban összeér a többi hozzávalóval.

    5

    Öntsd hozzá a kókusztejet, a felaprított piri-pirit és egy kevés sót, borsot, majd hagyd főni 10-15 percig, amíg az édesburgonya teljesen megpuhul.

    A piri-piri mennyiségét ízlés szerint állíthatod, ha nem szereted túl csípősre, kevesebbet használj.

    6

    Add hozzá a haldarabokat, és főzd további 5-7 percig, amíg a hal teljesen átsül.

    Ne főzd túl a halat, mert könnyen kiszáradhat. A halnak puhanak és szaftosnak kell maradnia.

    7

    Tálalás előtt szórd meg friss korianderrel, és egy kevés cukorral ízesítsd, hogy egyensúlyba hozd a piri-piri csípősségét.

    A friss koriander adja a végső ízt és frissességet az ételhez, így ne hagyd ki.